vrijdag, 23 november 2018 13:43

‘Nederlander laks met vernieuwen van sloten’

Twee op de vijf Nederlanders vervangt het slot of cilinder van de voordeur niet binnen vijftien jaar,  zo blijkt uit recent onderzoek van de stichting Nationale Inbraak­preventie Weken. “Als je het slot of cilinder de afgelopen vijf jaar niet hebt vervangen, dan is er een grote kans dat een inbreker binnen drie minuten bij je binnen staat”, aldus Coen Staal, voorzitter van de Nationale Inbraakpreventie Weken.

De beveiligingsindustrie ontwikkelt telkens zelf nieuwe apparatuur om een slot open te kunnen breken. Immers, van sleutelspecialisten wordt verwacht dat ze tientallen keren per dag iemand, die zichzelf heeft buitengesloten, komen helpen met het weer openmaken van de deur. Zo is men daar ongeveer zeven jaar geleden het cilindertrekken voor gaan gebruiken. Dan schroeft men een stalen schroef in de cilinder (waar je je sleutel insteekt) en plaatst er een cilinder­trekker op, een soort poelie. Daarmee wordt zo veel trekkracht via de schroef op de cilinder uitgeoefend, dat deze, op het zwakste stukje in het midden, afbreekt.
Helaas is het zo, dat ook inbrekers deze methode de laatste jaren meer en meer zijn gaan gebruiken. Uiteraard heeft de industrie, in reactie op deze inbraakmethode, zogenaamd anti-cilindertrekbeslag op de markt gebracht. Dit beslag is voorzien van een stalen plaatje met een gleuf over de cilinder. De prijs van dit type beslag is ongeveer 60-80 euro.
Om mensen verder te helpen om de juiste beveiligingsproducten voor hun woning te kopen, zijn twee keurmerken in het leven geroepen, het PKVW en SKG. Ruim de helft (55 procent) kent het PKVW, 17 procent heeft zelfs de woning via dit keurmerk volledig beveiligd. Bij ruim een derde (38 procent) van de woningen zijn een of meer SKG-sloten geplaatst. Vaak hebben sloten die in de handel zijn zowel een PKVW- als SKG-keurmerk.
Ondanks de dalende inbraakcijfers (vorig jaar 49.500) is het volgens Staal nog steeds nodig om blijvend aandacht te besteden aan inbraakpreventie. Staal : “Het houdt nog steeds in dat er elke dag 136 inbraken worden gepleegd. Dat willen we als stichting, maar ook vanuit de overheid sterk omlaag brengen. Elke inbraak is er een te veel, vooral ook gezien de grote impact die het heeft op iemands veiligheidsgevoel in de eigen woning. Een inbraak heet ook niet voor niets een ‘high impact crime’.”

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

 

 

 

 

 

 

 

 
Copyright © BDUmedia 2015