maandag, 24 september 2018 11:52

Gemengde gevoelens over Miljoenennota

Ruud Maas, voorzitter van Koninklijke OnderhoudNL, kijkt met gemengde gevoelens naar de gepresenteerde Miljoenennota. “De Nederlandse economie ontwikkelt zich wel goed, maar de marges in onze branche staan nog steeds onder druk. Eerst door de crisis, nu juist door de groeiende economie”, aldus Maas.

“Dat komt door de kostenontwikkeling als gevolg van die groei. Materiaalkosten stijgen als gevolg van de explosieve vraag en de loonkosten stijgen vanwege de krappere arbeidsmarkt. Een arbeidsmarkt die ook nog eens wordt gekenmerkt door te weinig instroom van vakkrachten. Daarnaast heeft het kabinet de subsidieregeling praktijkleren verlaagd waardoor opleiden duurder wordt. Kortom, allemaal zaken die ingrijpen op het kostenniveau van onze arbeidsintensieve branche en daarmee groei en gezond rendement remmen."

Extra schaduwkant
Ook de verhoging van het lage btw-tarief van 6 procent naar 9 procent kent nog een extra ‘schaduwkant’, volgens Maas. “Niet alleen valt er door de verhoging een deel van het voordeel van de lage btw voor de klanten van onze bedrijven weg, maar ook zal mede hierdoor volgens het kabinet de inflatie volgend jaar stijgen naar 2,5 procent. Daarmee wordt onze bedrijfstak dubbel geraakt.”

 

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

 

 

 

 

 

 

 

 
Copyright © BDUmedia 2015