woensdag, 13 januari 2016 10:05

Verwachtingen klusmarkt 2016 positief

Uit een marktonderzoek van Smartagent Marktrespons blijkt dat 19 procent van de Nederlanders in de eerste helft van dit jaar een klus gaat uitbesteden. Begin 2015 was dit nog 17 procent, terwijl er in dat eerste halfjaar veel klussen waren ingepland in verband met de gunstige btw-regeling die halverwege 2015 verviel. Daarnaast besteden consumenten steeds duurdere klussen uit, blijkt uit de Klusmonitor van Werkspot.nl, de website die vakman en klus bij elkaar brengt.

Verder blijkt uit het onderzoek, onder 1.353 respondenten, dat ouderen meer dan jongeren geneigd zijn om klussen uit te besteden in het nieuwe jaar, en mannen meer dan vrouwen. Daarnaast is er een verschil te signaleren tussen hoog- en laagopgeleiden. Laagopgeleiden hebben al meer klussen ter uitbesteding gepland dan mensen met een hoge opleiding. Qua verdeling over het land is uit de Klusmonitor af te leiden dat in Flevoland de meeste klussen op de planning staan en in Friesland is er vooralsnog het minst behoefte aan professionele vakmannen.

Terugblik 2015
Terugkijkend op 2015 is het verloop van het aantal uitbestede klussen vrij stabiel. Het laatste halfjaar heeft 22 procent van de Nederlandse consumenten een klus uitbesteed, tegenover 21 procent in het eerste halfjaar van 2015. De eindstand van het aantal uitbestede klussen stond op 31 december 2015 op 5,6 miljoen. Dat is een groei van 400.000 klussen ten opzichte van 2014, in dat jaar werden 5,2 miljoen klussen door een vakman uitgevoerd.

Het totaal aantal klussen dat via Werkspot is uitgevoerd in 2015 ligt op ruim 280.000 klussen, een stijging van 28 procent ten opzichte van 2014. De top vijf categorieën waarbinnen de meeste Werkspotklussen zijn uitgevoerd zijn: tuin, schilder en afwerking, badkamer en toilet, klussen algemeen en stucen.

'Mooie kans en uitdaging'
Ronald Egas, ceo van Werkspot.nl, stelt over deze cijfers: “2016 wordt een mooi klusjaar. Naast dat de cijfers van onze Klusmonitor dat aantonen, zien we dat zelf ook in de markt. De voorspellingen voor de woningmarkt zijn dit jaar onverminderd positief en ook de blijvende groei van het aantal zzp’ers en bouwbedrijven draagt bij aan het succes. Voor Werkspot.nl is dit natuurlijk een mooie kans en uitdaging om vraag en aanbod van klussen nog beter, sneller en gemakkelijker bij elkaar te brengen.” 

Meer positiviteit blijkt uit de toename van het gemiddelde klusbedrag van 11 procent sinds 2014. Consumenten besteden steeds duurdere klussen uit. De gemiddelde waarde van een klus stond eind 2014 op 3.215 euro per klus, halverwege het jaar steeg dit bedrag naar 3.306 euro en in de huidige Klusmonitor is het gemiddelde gestegen tot 3.569 euro per klus. 

 

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

 

 

 

 

 

 

 

 
Copyright © BDUmedia 2015