donderdag, 17 december 2015 15:02

Bouwproductie en omzet oktober vallen tegen

De Nederlandse bouwproductie daalde in oktober na 13 maanden van groei. Ook de omzet van de bouwbedrijven daalde in deze maand. De verwachting is dat de bouwmarkt ondanks deze slechte maand nog zal aantrekken, al zal het groeitempo wel lager liggen. Dit stelt ABN AMRO in haar laatste onderzoek uitgevoerd in de sector.

De daling van de bouwproductie bleef beperkt tot 0.4 procent, maar is wel een duidelijke omslag in vergelijking met de eerste drie kwartalen van 2015 waarbinnen de bouwproductie met gemiddeld 10 procent groeide in vergelijking met het jaar ervoor. De omzet daalde afgelopen oktober met ruim 2 procent in vergelijking met het jaar ervoor, terwijl deze in september nog een forse toename kende van bijna 6 procent. De omzet daalt harder dan de bouwproductie. Hieruit concludeert ABN dat de prijzen die bouwbedrijven kunnen vragen nog steeds onder druk staan van overcapaciteit in de markt.

Bouwbedrijven in de woning- en utiliteitsbouw, gww, installatiebedrijven en afwerkingsbedrijven deden het slechter dan voorgaande maanden. ABN ziet de ontwikkelingen in de natte waterbouw als reden voor de verslechtering voor de gww-bouwers. De andere twee branches binnen de gww laten namelijk geen verslechtering zien.

Naast de overcapaciteit in de markt en de natte waterbouw ziet ABN geen externe oorzaken voor de cijfers. Wel stelt het onderzoek dat oktober 2014 een uitzonderlijk goede maand was en dat het niet vreemd is dat er na maanden van grote groei stagnatie plaatsvindt. Zo is een groeitempo van 11 procent van de woning- en utiliteitsbouw niet maandenlang vol te houden. Daarnaast had oktober 2014 meer werkdagen dan oktober 2015.

Foto: David McSpadden (Flickr - Creative Commons

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

 

 

 

 

 

 

 

 
Copyright © BDUmedia 2015