Experimenteren met waterstof voor woningverwarming

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Waterstof kan huizen gaan verwarmen via het bestaande aardgasnet. Om meer te weten over de mogelijkheden van deze energievoorziening, werken Kiwa en Alliander samen in het Hydrogen Experience Center in Apeldoorn.

Het gaat om een echt woonhuis die voor het experiment met waterstof wordt gebruikt, met een keuken, een meterkast en een 100 procent waterstofketel. Het huis doet ook dienst als een demo- en opleidingslocatie waar vakmensen leren hoe ze de aardgasvoorziening in woonwijken geschikt maken voor waterstof. Tegelijkertijd willen de twee organisaties monteurs en installateurs opleiden en vertrouwd maken met het overzetten van de aardgasinfrastructuur op een waterstofdistributie. Het initiatief is ingegeven door de ambitie van de Nederlandse overheid. Die heeft als doelstelling om voor 2050 alle woningen in Nederland van het aardgas af te halen.

Van aardgas naar waterstof

Alliander startte in Lochem een pilot waarbij bestaande woningen met een aardgasaansluiting worden overgezet. Omdat er in deze wijk veel oudere, niet optimaal geïsoleerde woningen staan, zijn deze huizen minder geschikt voor de toepassing van warmtepompen of aansluiting op een warmtenet. Waterstof belooft een interessant alternatief te zijn. De bewoners van deze wijk kunnen het Hydrogen Experience Centre bezoeken en ervaren welke aanpassingen nodig zijn om hun woning klaar te maken voor waterstof. Naast vakmensen en bewoners zijn ook gemeenten, leveranciers en iedere andere geïnteresseerden van harte welkom in het Hydrogen Experience Centre, aanmelden kan via technology@kiwa.nl.

KlusVisie.nl biedt actualiteit voor professionals uit de klussen- en onderhoudsbranche. De rubriek Klussen biedt klustips, nieuws over klussen en nog veel meer.