Energielabel geeft info over verwarmen zonder aardgas

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
De nieuwe energielabels vermelden of de isolatie van de woning voldoet aan de Standaard voor isolatie. Zo ja, dan is de woning klaar voor een toekomst met verwarmen zonder aardgas. De standaard geeft aan of de woning goed genoeg is geïsoleerd. In veel gevallen kan de woning daarmee aangesloten worden op een warmtepomp of een warmtenet. 

Met deze aanduiding zien potentiële huizenkopers in hoeverre verbeteringen nodig zijn aan de woning voor verwarmen zonder aardgas. Zij kunnen bij de aankoop en financiering hier rekening mee houden. Voldoet de woning aan de Standaard, dan is het huis in veel gevallen qua isolatie, kierdichting en ventilatie klaar voor de overstap naar een duurzame warmtevoorziening. Ook zijn er in de meeste gevallen geen ingrijpende aanpassingen aan de verwarming meer nodig.

Standaard voor verwarmen zonder aardgas

De Standaard houdt rekening met de bouwkundige kenmerken van de woning. Woningen van voor 1945 hebben bijvoorbeeld vaak geen spouwmuur. De Standaard is voor deze woningen daarom minder strikt dan voor woningen met een bouwjaar van na 1945. Het isoleren naar de Standaard van woningen gebouwd na 1945, zorgt ervoor dat deze geschikt zijn voor aansluiting op een duurzame warmtebron met lagere aanbodtemperatuur (50 graden). Woningen gebouwd voor 1945 die voldoen aan de Standaard, kunnen worden aangesloten op een warmtebron met minimaal een aanbodtemperatuur van 70 graden.

Streefwaarden voor afzonderlijke bouwdelen

Naast een Standaard voor de hele woning zijn er ook streefwaarden voor afzonderlijke bouwdelen. Deze streefwaarden zijn bedoeld om een toekomstvaste referentie te geven voor een bouwdeel, zoals dak, vloer of ramen. Dit zorgt ervoor dat dit bouwdeel in de toekomst niet nog een keer geïsoleerd hoeft te worden. Als alle bouwdelen geïsoleerd zijn tot de streefwaarde, is de Standaard voor woningisolatie ruimschoots gehaald. De streefwaarden staan op het energielabel.

Bron: Rijksoverheid.nl. KlusVisie.nl biedt actualiteit voor professionals uit de klussen- en onderhoudsbranche. De rubriek Klussen biedt klustips, nieuws over klussen en nog veel meer.