Consument besteedt schilderklussen graag uit

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Particulieren besteden schilderklussen het liefst uit, blijkt uit onderzoek van Zoofy. Het klusplatform, waar landelijk meer dan 7.000 vakmensen zijn aangesloten, ziet een verdubbeling in het aantal aanvragen voor muren sauzen. In de Randstad houden ze het minst van zelf schilderen: in de steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag schakelde men het vaakst een professional in voor schilderklussen. In het Oosten heeft men het liefst zelf de kwast in handen.

In de top-3 van meest uitbestede schilderklussen staat ‘Muren sauzen’ bovenaan, gevolgd door ‘Schilderen van het kozijn’ en ‘Schilderen van de gevel’. Vrij algemene klussen dus, die je in principe ook zelf kunt doen. Toch wordt er dus steeds vaker gekozen voor het uitbesteden van deze klussen. Zoofy, dat vorig jaar ook onderzocht wie thuis de klusbroek aan heeft, registreerde dan ook een opmerkelijke stijging in de ‘Schilder per uur’-aanvragen van 13 procent in 2020. De cijfers laten ook zien dat vrouwen net iets vaker schilderklussen uitbesteden. 52 procent van de vrouwen laat het schilderen liever door een professional doen tegenover 48 procent van de mannen.

Muren sauzen één van de populairste schilderklussen

“Onze schilders hebben in 2020 heel wat vierkante meters geschilderd,” zegt Arthur de Leeuw, oprichter van Zoofy. “Blijkbaar zien mensen als een berg op tegen het zelf aanbrengen van een nieuwe laag verf op de muur. Er was namelijk een verdubbeling in het aantal aanvragen voor het sauzen van muren in vergelijking met vorig jaar. Daarmee kwam deze klus bij ons op nummer 1 te staan. Begrijpelijk, want als je een nieuwe kleur in je hoofd hebt, wil je die nog liever vandaag dan morgen op de muur hebben. Gelukkig namen onze vakmannen deze tijdrovende klus graag uit handen.”

Schaarste geen invloed op Zoofy-prijzen

Zoofy benadrukt nadrukkelijk dat de schaarste op de arbeidsmarkt geen invloed heeft op de vaste prijzen die hun platform hanteert. Klanten zijn er altijd van verzekerd dat zij vooraf weten waar ze aan toe zijn en hun schilderklus voor een vaste prijs kunnen laten klaren.

Het volledige onderzoek is te vinden via de blog van Zoofy.