Collectie vinylvloeren volgende stap in circulariteit

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Tarkett zet met zijn nieuwe vinylvloeren iQ Natural volop in op circulariteit. Deze vloeren moeten tientallen jaren meegaan. Daarnaast kunnen ze aan het eind van de levensduur middels het Restart-programma door het bedrijf worden teruggenomen om tot nieuwe vloerbedekking gerecycled worden, zonder verlies van kwaliteit, is de belofte.

Voornaamst kenmerk van de vinylvloeren uit de collectie iQ Natural? De homogene vinylcollectie is milieuvriendelijk ontworpen en vervangt fossiele grondstoffen door biomassa. IQ Natural moet daarmee een vloeroplossing bieden met 50 procent minder broeikasgasemissie vergeleken met de gemiddelde homogene vinylvloer. Om de vinylvloeren na gebruik effectief te recyclen, heeft Tarkett in Zweden onlangs een innovatieve industriële reinigingsmethode geïntroduceerd. Hiermee kunnen lijm- en betonresten van iQ Natural-vloeren worden verwijderd, voordat ze worden omgezet in vinylkorrels van dezelfde kwaliteit als nieuwe grondstoffen, aldus het bedrijf

100 procent biologische bron voor vinylvloeren


De nieuwe generatie van iQ Natural vervangt 100 procent van het vinyl uit fossiele bronnen door bio-attributed vinyl. Dit betekent dat het vinyl wordt vervaardigd in een productiesysteem waar hout residu biomassa, dat niet concurreert met de voedselketen, parallel met fossiele grondstoffen wordt gebruikt. Er wordt gebruik gemaakt van bestaande bossen, wat inhoudt dat er niet specifiek bomen worden geplant of gekapt voor deze toepassing. De biomassa wordt vervolgens aan een specifiek eindproduct toegeschreven volgens de principes van de massabalans. Massabalansprincipes maken een ‘groene overgang’ binnen een bestaande productie-infrastructuur mogelijk, zonder dat er voor de ontwikkeling van nieuwe productiefaciliteiten een intensief gebruik van natuurlijke hulpbronnen nodig is. Dit is een essentieel hulpmiddel om de overgang te versnellen. Deze toeschrijving in de hele toeleveringsketen wordt erkend door de Roundtable on Sustainable Biomaterials (RSB). Dit zorgt ervoor dat iQ Natural profiteert van sterke duurzaamheidskenmerken, waaronder een aanzienlijke vermindering van broeikasgasemissies.

Interieurs verrijken met vinylvloeren


De iQ Natural-collectie bestaat uit 35 kleuren en biedt een subtiele combinatie van ton-sur-ton en neutrale kleuren, die zijn geselecteerd om op de natuur geïnspireerde interieurs te creëren, aldus Tarkett. De collectie vinylvloeren is verdeeld in vijf hoofdkleuren, die elk verschillende emoties oproepen. Het nieuwe gevlekte patroon van Natural Flakes is ontworpen om architecturale secties te markeren, vloeiende overgangen mogelijk te maken of design kenmerken in ruimtes te accentueren.

KlusVisie.nl biedt actualiteit voor professionals uit de klussen- en onderhoudsbranche. De rubriek Klussen biedt klustips, nieuws over klussen en nog veel meer.