Zeven veelgestelde vragen over deurbeslag

In dit artikel gaat leverancier Wovar in op zeven veelgestelde vragen rondom het onderwerp ‘deurbeslag’. Wat is het, waar moet je op letten als je het koopt en hoe monteer je het? Wovar hoopt hiermee zijn klanten goed voor te bereiden als het gaat om het installeren van goed deurbeslag.
Zeven veelgestelde vragen over deurbeslag| KlusVisie

Wat is deurbeslag? 

Deurbeslag is een verzamelnaam voor alles wat te maken heeft met wat er rond de deur hangt. Het betreft onder meer deurbellen, sloten, deurklinken en scharnieren en nog veel meer. Deurbeslag zorgt ervoor dat een deur netjes is afgewerkt. Verder zijn er veel verschillende soorten deurbeslag. Het is afhankelijk van hoe je jouw deur afgewerkt wilt hebben. Er zijn bepaalde aspecten waar je rekening mee moet houden zoals de maat, stijl van wonen en of het een binnendeur of buitendeur is.

Welk deurbeslag heb ik nodig? 

Kies deurbeslag dat dezelfde stijl heeft als jouw deur. Er zijn verschillende stijlen, zoals het jaren 30-deurbeslag. Dit beslag heeft vaak rondingen op de rozetten en deurkrukken zelf. Verder was het in die tijd gebruikelijk om twee verschillende kleuren te hebben, meestal een zilverkleurige deurgreep en een zwart handvat. Modern deurbeslag heeft strakke lijnen en brede klinken. Landelijk deurbeslag kenmerkt zich door kleine details zoals een bolling op de klink, zichtbare schroeven en versieringen. Verder zijn er deurbeslagen met extra versieringen zoals siernagels. Mocht je een tijdloos deurbeslag willen, dan heeft dat meestal geen extra versieringen, zoals bij landelijk deurbeslag. Tijdloos deurbeslag lijkt op modern deurbeslag, doordat dit ook geen extra elementen heeft. Klassiek deurbeslag heeft sierlijke elementen en rondingen net zoals klassieke deuren. Dit beslag lijkt erg veel op landelijk deurbeslag. Bekijk ook of het deurbeslag is voor een binnendeur of een buitendeur. Beide hebben andere kenmerken, zo moet dat van de buitendeur stevig zijn en een goed slot hebben. Binnen in de woning moet het passen bij de stijl en hoeft het meestal niet sloten te hebben.

Hoe moet ik deurbeslag opmeten?

Deurbeslag opmeten is erg belangrijk voor de aankoop. Het is helemaal belangrijk als je een veilig slot op de deur wilt plaatsen. Het is vrij gemakkelijk om achter de maat te komen door enkele verschillende afstanden op te meten: de PC-maat, de doornmaat, de dikte van de deur en het gatenprofiel van het deurschild. Dit alles wordt hieronder verder toegelicht.

PC-maat opmeten
Bij het opmeten van de PC-maat is het de bedoeling dat de afstand tussen het midden van het krukgat (het gaat waar de klink in hoor) en het midden van het profielcilinder wordt opgemeten. Dus waar het sleutelgat wordt geplaatst, dat moet opgemeten worden. De meest voorkomende maat is 55 millimeter, maar het is alsnog verstandig om dit zeker te weten.

Opmeten van de doornmaat
Een doornmaat is de afstand tussen de voorkant van de voorplaat tot het krukgat. De meeste deuren hebben een afstand van ongeveer 50 tot 60 millimeter, maar het is alsnog goed om dit na te meten.

Opmeten dikte van de deur
Door de dikte van de deur te meten, kun je erachter komen welke maat schroeven je moet hebben om de gewenste deurkruk te monteren. Als de schroeven de worden meegeleverd bij het nieuwe deurbeslag te klein zijn, dan kun je de oude schroeven hergebruiken. Mits ze in goede staat zijn. Verder kun je ook geld besparen door geen nieuwe schroeven te hoeven kopen.

Opmeten van het gatenprofiel
Door de PC-maat en de afstanden tussen het midden van de krukgat en de verschillende schroeven op te meten, vind je het precieze gatenprofiel.

Als je alle maten hebt gemeten, kun je het precieze deurbeslag gaan monteren.

Hoe moet ik deurbeslag monteren?

Check als allereerste of je alle materialen hebt. Dit kun je controleren door de handleiding te pakken en te bekijken of de inhoud van de verpakking klopt met wat daar staat. Teken het rozet af op de deur. Het rozet kun je dan gaan boren. Nu kun onderrozet en cover monteren. De onderrozet is wat er onder de cover, dus onder het schild zit. Ook kun je nu de deurkruk plaatsen. De belangrijkste tip is om de handleiding nauwkeurig te volgen die je krijgt bij het kopen van het deurbeslag.

Hoe verwijder ik deurbeslag?

Door alle schroeven eerst los te draaien, kun je een deur verwijderen. Mochten er geen schroeven zichtbaar zijn, dan kan er aan de zijkant een slot zijn dat met een paperclip ingedrukt kan worden. Zodra dit is ingedrukt, kun je de deurklink en schroeven verwijderen. Als de deurklinken zijn verwijderd, dan wordt de krukstift zichtbaar. Dit is een vierkante pen die de deurklinken met elkaar verbinden. Deze kun je aan beide kanten uitdrukken. Verder kun je daarna de deurschilden en rozetten losmaken. Het oude slot kun je verwijderen door een schroevendraaier in het krukstift steken en naar de zijkant van de deur te bewegen. Zodra dit allemaal is gedaan, is het deurbeslag verwijderd.

Welk merk moet ik kiezen?

Er zijn erg veel verschillende merken. Ieder deurbeslag heeft weer andere kenmerken. Het is vooral belangrijk om te bekijken welke kenmerken het beslag heeft en of het voldoet aan jouw wensen. Verder is de stijl van een woning belangrijk. Bekijk ook goed of het voor een buitendeur of voor een binnendeur is. Beide hebben andere kenmerken en andere eisen. Check dat bij ieder merk nauwkeurig.

Welk materiaal moet ik kiezen?

Er zijn veel verschillende soorten materialen zoals roestvrij staal, ijzer en messing. Het materiaal wat je kiest is erg afhankelijk van de stijl die je in de woning hebt en hoeveel onderhoud je eraan wilt hebben. De materialen roestvrij staal, ijzer en messing hebben niet veel onderhoud nodig. Ook heb je deurbeslagen die veel onderhoud nodig hebben, zoals brons en hout.

KlusVisie.nl biedt actualiteit voor professionals uit de klussen- en onderhoudsbranche. De rubriek Klussen biedt klustips, nieuws over klussen en nog veel meer.

Gepubliceerd op

Nieuwsbrief

KlusVisie nieuwsbrief ontvangen?

Nieuwsbrief

Delen