WOZ-waardeloket: hoe werkt het ook alweer?

Het WOZ-waardeloket biedt de mogelijkheid de WOZ-waarde van woningen te raadplegen. Om te voorkomen dat het loket wordt overbelast door massaal bezoek, is een drempelmechanisme ingebouwd.
WOZ-waardeloket: hoe werkt het ook alweer?| KlusVisie
WOZ-waardeloket: hoe werkt het ook alweer?| KlusVisie

Er is een maximum gesteld aan het aantal woningen dat je binnen een bepaalde tijdsperiode mag opvragen in het WOZ-waardeloket. De getoonde WOZ-waarden zijn formeel door een gemeente vastgesteld. Met filters kun je woningen selecteren die aan bepaalde voorwaarden voldoen. Je kunt ook woningen selecteren met een min of meer vergelijkbare WOZ-waarde, een vergelijkbare oppervlakte of een vergelijkbaar bouwjaar. Een combinatie van deze filters is mogelijk. De woningen die aan de voorwaarden voldoen lichten op in een kaart.

Werking WOZ-waardeloket

De Wet WOZ regelt hoe de waarden van alle woningen en andere objecten moeten worden bepaald. Voor het taxeren van de waarde vergelijkt de gemeente woningen met andere woningen die recent zijn verkocht. Dit wordt een systematische vergelijking genoemd met woningen waarvan een verkoopprijs beschikbaar is. De overheid spreekt  over een ‘systematische vergelijking’, omdat de gemeente met een computermodel een groot aantal woningen tegelijk vergelijkt (en taxeert). De uitkomsten van deze vergelijking is zichtbaar in het WOZ-loket. Om dit taxatiemodel te maken en te gebruiken moet een gemeente twee dingen doen: de verkoopprijzen van woningen analyseren en de geregistreerde kenmerken van de woningen actueel houden. Dit doet de gemeente niet één keer per jaar, maar het hele jaar door.

Eisen aan taxaties woningen

Om te zorgen dat alle ruim acht miljoen woningen correct worden getaxeerd, geldt er een aantal kwaliteitseisen. De Waarderingskamer houdt toezicht op de taxaties van gemeenten om te zorgen dat alle gemeenten deze eisen nakomen. De met het computermodel getaxeerde WOZ-waarden worden uitgebreid gecontroleerd en eventueel verbeterd. Voor sommige woningen is het moeilijk op basis van de beschikbare gegevens tot een goede taxatie te komen. In zulke gevallen kan de taxateur de woning ter plaatse bekijken voor aanvullende informatie. Wanneer de taxaties klaar zijn, controleert de gemeente de resultaten onder andere met behulp van beoordelingsprotocollen.

Lees het laatste nieuws omtrent klussen, ondernemen, verbouwen en materialen en gereedschap bij Klusvisie.nl.

Gepubliceerd op

Abonneren

Geen enkele uitgave meer missen?

Abonneren

Delen