Wkb geldt niet voor de kleine klussen?

Eerst zien, dan geloven. Wie vooral kleine, vergunningsvrije klussen uitvoert, zal niet snel een kwaliteitsborger ten behoeve van de Wet Kwaliteitsborging van het bouwen (Wkb) op de stoep krijgen. Althans, dat is wat experts verwachten. Wie zekerheid wil over zijn of haar positie, doet er goed aan zich in de wet te verdiepen. Want gaat het mis, dan heb jij het gedaan, niet de expert met zijn of haar niet in steen gebeitelde verwachting.
Wkb geldt niet voor de kleine klussen? | KlusVisie
Wkb geldt niet voor de kleine klussen? | KlusVisie

Ook het klussenbedrijf zonder aannemerspapieren gaat voor de verbouwing een overeenkomst aan met de klant. Je neemt dus werk aan dat tastbaar is en valt zo’n kleine klus onder de Wet Kwaliteitsborging van het bouwen (Wkb). Stoffelijk van aard, zo formuleert het Burgerlijk Wetboek zo’n klus. En dan maakt het niet uit of je het werk met de breekhamer, stalen binten of roller & kwast uitvoert. Het klussenbedrijf kent een aansprakelijkheid en moet dezelfde kwaliteit werk opleveren als de aannemer. En omgekeerd. Het is verstandig je goed voor te bereiden als je vergunningplichtige klussen in een grondgebonden woning van gevolgklasse (GK1) gaat aannemen, denk aan vrijstaande woningen, rijtjeshuizen en twee-onder-een-kappers. Voor de vergunningsplichtige klussen die je aanpakt nog voordat de Wkb in werking treedt, geldt het overgangsrecht.

Wkb samengevat

• Het Burgerlijk Wetboek geeft per 1 januari 2022 aangescherpte regels over de aansprakelijkheid die ook gelden voor verbouwingen, onderhoud en renovatie.
• De Wet Kwaliteitsborging van het bouwen gaat uiteindelijk gelden voor alle vergunningsplichtige werkzaamheden zoals verbouwingen, onderhoud en renovatie.
• De bedoeling: de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen zal tegelijk met de Omgevingswet in werking treden.
• Gemeenten willen uitstel inwerkingtreding Omgevingswet. De regelgeving is reeds aangenomen. Vermoed wordt dat de Tweede Kamer in zal stemmen met de inwerkingtreding en dat de Eerste Kamer niet gaat dwarsliggen.

KlusVisie.nl biedt actualiteit voor professionals uit de klussen- en onderhoudsbranche. De rubriek Klussen biedt klustips, nieuws over klussen en nog veel meer.