Wie heeft thuis de klusbroek aan?

Sinds de uitbraak van het coronavirus is Nederland massaal aan het klussen geslagen. Lange rijen voor de bouwmarkt en de vakantie is ingeruild voor een opknapbeurt van de woning. Regionaal zijn er duidelijk grote verschillen te zien wie daarbij thuis de touwtjes in handen heeft. In Zeeland, Gelderland en Noord-holland hebben vrouwen thuis duidelijk de klusbroek aan. Dat blijkt uit een data-analyse van klusplatform Zoofy.
Wie heeft thuis de klusbroek aan?| KlusVisie
Wie heeft thuis de klusbroek aan?| KlusVisie

Waar in de meeste provincies vrijwel een 50/50-verdeling is tussen mannen en vrouwen die de klusbroek dragen, zijn er op regionaal niveau opvallend grote verschillen. Drie provincies springen er daarbij uit: Zeeland, Gelderland en Noord-Holland. Daar zijn het duidelijk de vrouwen die thuis de klustouwtjes in handen hebben. In deze regio’s zijn vrouwen namelijk goed voor tot 70 procent van de aanvragen voor hulp bij een klusje in en om het huis.

Geen duidelijke verklaring voor wie de klusbroek draagt

Een duidelijke verklaring voor die grote verschillen is lastig te geven. In Noord-Holland zou je kunnen denken aan het feit dat in Amsterdam meer alleenstaande vrouwen dan mannen wonen. Veel van de aanvragen die Zoofy ontvangt, komen uit de hoofdstad. Weliswaar wonen in Zeeland en Gelderland volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek sowieso iets meer vrouwen dan mannen. Dat is echter geen verklaring voor het grote verschil tussen mannen en vrouwen.

Top-5 meest aangevraagde klussen

Verder blijkt uit hetzelfde onderzoek van klusplatform Zoofy dat airco-onderhoud en het verwijderen van een wespennest veruit het meeste werden aangevraagd tijdens de zwoele zomermaanden. De vraag is ook dit jaar weer veel groter dan het aanbod van monteurs en ongediertebestrijders aan kan. De volledige top-5 van klusjes tijdens de bouwvak: 1 airco-onderhoud, 2 wespennest verwijderen, 3 elektriciënklussen, 4 loodgieterklussen en 5 vaatwasserreparatie.

KlusVisie.nl biedt actualiteit voor professionals uit de klussen- en onderhoudsbranche. De rubriek Klussen biedt klustips, nieuws over klussen en nog veel meer.

Gepubliceerd op

Abonneren

Geen enkele uitgave meer missen?

Abonneren

Delen