Welke trap of ladder gebruik je voor welke klus?

Voor iedere klus geldt dat het belangrijk is om de juiste hulpmiddelen te gebruiken. Zo ook als het om werken op hoogte gaat. Om veilig te kunnen werken op hoogte, is het noodzakelijk om een trap of ladder te gebruiken. In dit artikel zijn verschillende soorten trappen en ladders en hun functies op een rij gezet, zodat je eenvoudig het geschikte model voor jouw klus kunt kiezen.

Welke trap of ladder gebruik je voor welke klus?| KlusVisie

  1. Huishoudtrap

Een huishoudtrap is een eenvoudige, lage trap met platte treden en een platform. De huishoudtrap wordt doorgaans gebruikt als opstapje of voor diverse simpele klussen in en om het huis, zoals een lampje ophangen, de ramen zemen of een klein wandje schilderen.

  1. Dubbele trap

Een dubbele lijkt op een huishoudtrap, maar is van beide kanten te beklimmen. De functie van de kleinere modellen komt dan ook overeen, maar de grotere modellen kunnen worden gebruikt voor intensievere klussen op een grotere hoogte. Een dubbele trap is tevens geschikt om met twee personen tegelijk te beklimmen en maakt het mogelijk om samen te werken aan één klus.

  1. Reformladder

Een reformladder kun je door een schakelpunt in verschillende standen vouwen. Je kunt hem op die manier gebruiken als een rechte ladder en als dubbel oploopbare ‘trap’. Zo zijn er diverse werkhoogtes te bereiken, waardoor de ladder in te zetten is voor vele klussen, van het schilderen van je kozijnen tot aan het schoonmaken van de dakgoot.

  1. Telescoopladder

Een telescoopladder is een rechte, uitschuifbare ladder die zeer compact in te schuiven is. Op die manier is de ladder eenvoudig op te bergen in de schuur of een bestelbus, terwijl je er tegelijkertijd een grote hoogte mee kunt bereiken. Een telescoopladder kan voor vrijwel alle klussen om het huis worden gebruikt, mits de ladder ergens tegenaan kan leunen.

  1. Vouwladder

Een vouwladder is door diverse schakelpunten in vrijwel iedere vorm te vouwen. Een vouwladder wordt voornamelijk vrijstaand gebruikt, maar kan ook als rechte ladder fungeren. Dit maakt een vouwladder geschikt voor allerlei klussen, zoals snoeiwerk, (buiten)schilderwerk, maar ook voor klussen op dakhoogte.

Gepubliceerd op

Nieuwsbrief

KlusVisie nieuwsbrief ontvangen?

Nieuwsbrief

Delen