Velux verhoogt standaard voor energie-efficiëntie in dakramen

Alle Velux-dakramen zijn vanaf 1 mei standaard uitgevoerd met gelamineerde veiligheidsbeglazing. Deze energie-efficiënte beglazing is ontwikkeld om aan de behoeften van gebruikers en de nieuwste regelgeving te voldoen. Het nieuwe glasprogramma is bestand tegen extreme weersinvloeden, vermindert contactgeluid en is UV-bestendig, aldus de dakramenfabrikant. Hiermee voldoen Velux-dakramen aan de aankomende Beng-eisen en wordt het risico op aansprakelijkstelling voor aannemers vanuit de aanstaande Wet Kwaliteitsborging Bouw tot een minimum beperkt.
Velux verhoogt standaard voor energie-efficiëntie in dakramen| KlusVisie
Velux verhoogt standaard voor energie-efficiëntie in dakramen| KlusVisie

Door het nieuwe glasprogramma zijn alle Velux-glaselementen vanaf nu standaard voorzien van vier premiumeigenschappen. De folie van de gelamineerde binnenruit houdt het glas bijeen wat zekerheid en veiligheid biedt. Een geharde buitenruit maakt het glas nog beter bestand tegen impact van buitenaf, zoals extreme weersinvloeden. De geluidsreductie van regencontact wordt bereikt door een folie die het geluid van regendruppels met wel 25 procent vermindert en verzacht. Een speciaal Uv-filter moet verkleuring van het interieur voorkomen.


Dakramen meegenomen in totale energietransitie

Door de luchtdichtheid van het dakraam en de hoge thermische isolatie van de beglazing kunnen Velux-dakramen meegenomen worden in de totale energietransitie van een woning, aldus de fabrikant. De geharde buitenruit en gelamineerde binnenruit moeten zorgen voor een extra veilig product voor bewoners wat het risico op aansprakelijkstelling voor aannemers, vanuit de Wet Kwaliteitsborging Bouw die vanaf 1 januari 2021 gaat gelden, tot een minimum beperkt. Peter van Dijk, technisch adviseur Kenniscentrum Glas: “In Nederland is de NEN 2608; vlakglas voor gebouwen, weerstand tegen windbelasting, eisen en bepalingsmethode, van toepassing. Deze norm zegt dat een ruit na glasbreuk nog een restdraagvermogen moet hebben. Glas in dakramen hoeft logischerwijs geen restdraagvermogen te hebben, maar wel reststerkte, om de gevolgen van een eventuele glasbreuk zoveel mogelijk te beperken. Om hieraan te voldoen kiest de Velux Groep in haar dakramen voor een gelamineerde binnenruit in het onderste glasblad van de twee- of drielaagse isolerende beglazing.”


Verschillende mensen, plekken en behoeften

De wensen en behoeften van de gebruikers bepalen samen met de oriëntatie, ligging en situatie van een gebouw, de eisen waaraan beglazing moet voldoen en moeten daarom bij de keuze voor de juiste glastoepassing worden meegenomen. “De verschillende glaseigenschappen bieden oplossingen voor verschillende behoeften”, aldus Jolanda de Gooijer, product group manager van Velux Nederland. “In een gebied met veel (omgevings)geluid, zorgt geluidreducerende beglazing voor rustige en stillere ruimtes. Beglazing met een lage U-waarde zorgt voor een hoge thermische isolatie en is aan te raden wanneer gekozen wordt voor een dakraam op de noordzijde van een gebouw. Worden de dakramen op het zuiden gepositioneerd en schijnt de zon er regelmatig op, dan is de keuze voor warmtewerende beglazing aan te bevelen. De temperatuur in de woning blijft dan aangenaam. Als het dakraam via opklimbaarheid bereikbaar is een inbraakwerend dakraam van Velux, dat in aanmerking komt voor het PolitieKeurmerk Veilig Wonen essentieel. Door een bewuste keuze te maken in de beglazing in het dakraam vergroot je het wooncomfort van de gebruikers en de energieprestatie van een woning.”

Gepubliceerd op

Abonneren

Geen enkele uitgave meer missen?

Abonneren

Delen