Van boven naar beneden isoleren toch geen goed idee?

Heb je de opdracht gekregen voor stevige verbouwing en wil de eigenaar het huis opplussen naar Label A? Dan stel je waarschijnlijk maatregelen voor als volledig van boven naar beneden isoleren. Wellicht is dan ook de installatie van mechanische ventilatie noodzakelijk. Studenten van de hogeschool Saxion onderzochten of dit wel een goede aanpak is. 
Van boven naar beneden isoleren toch geen goed idee?| KlusVisie

De studenten mochten van woningcorporatie Domijn vier woningen van het gas halen. Volledig van boven naar beneden isoleren was niet toegestaan. De uitkomst van het project laat zien dat thermisch compartimenteren tijd, geld en energie bespaart, en dit zonder verlies van wooncomfort. Met andere woorden: door alleen daar te isoleren waar de warmtevraag is.

Waarom van boven naar beneden isoleren?

De projectleider Pascal ten Berge van Domijn stelt dat maar liefst 90 procent van de mensen het liefst slaapt met de ramen open. “Dat zette ons enorm aan het denken. Waarom zou je dan een woning van boven tot onder hoogwaardig isoleren om overal de warmte binnen te houden? En daarmee dus ook flink investeren?” De woonkamer en de keuken moeten voor bewoners op temperatuur te houden zijn, de rest niet. Daarom werden tijdens het project alleen in deze ruimten de vloer, het plafond tussen het woon- en slaapgedeelte en de wanden grondig aangepakt. Bij de andere kamers gebeurde dat niet. Dit bespaarde veel materiaal en renovatietijd.

Nog beter dan gedacht

Gerard Salemink van Hogeschool Saxion: “We volgden het energiegebruik en de prestaties van de woningen een jaar lang. Terwijl de huizen bewoond waren door één- en tweepersoonshuishoudens. Omdat één van de vier woningen pas later bewoond werd, hebben we nu alleen de gegevens van drie woningen onder de loep genomen. En na een grondige analyse blijkt het concept nog beter te werken dan we gedacht hadden. Want twee woningen bleken zelfs meer energie op te wekken dan ze verbruikten. Bij de woning waar dat niet zo was, deed de warmtepomp het niet goed en is die uiteindelijk vervangen. Dit is waarschijnlijk de oorzaak dat in deze woning niet dezelfde resultaten zijn gehaald”.

Meer weten? Lees via www.saxion.nl de pdf van het eindrapport Compartimenteren woningen met binnenisolatie op maat.

KlusVisie.nl biedt actualiteit voor professionals uit de klussen- en onderhoudsbranche. De rubriek Klussen biedt klustips, nieuws over klussen en nog veel meer.