Tips voor een productief én duurzaam kantoor

We brengen veel tijd door op kantoor. En vanzelfsprekend dient ook het kantoor te verduurzamen, hoewel dit natuurlijk niet ten koste mag gaan van de productiviteit.

Tips voor een productief én duurzaam kantoor| KlusVisie

Verduurzaming van het kantoorpand is niet een vrijblijvend iets; kantoorpanden dienen namelijk per 1 januari 2023 – een datum die reeds gepasseerd is – vanuit de overheid verplicht over een energielabel C of hoger te beschikken. Deze verplichting geldt voor zowel eigenaren als gebruikers van kantoorruimten. Beschikt een kantoor niet over energielabel C, dan mag deze per 1 januari 2023 niet meer gebruikt worden als kantoor. Beschikt jouw kantoorpand al over dit verplichte energielabel?

Energielabel C of beter

Om energielabel C (of beter) te behalen zul je een energieconsult moeten aanvragen. Tijdens dit maatwerkadvies worden verbeterpunten in kaart gebracht en kan er een plan worden opgesteld, waarbij er in sommige gevallen van financiële regelingen gebruik gemaakt kan worden. Het uitgangspunt is dat kantoorruimten een maximaal fossiele energieverbruik van 225 kWh per m2 jaarlijks kennen.

Energielabel C op basis van energiezuinigheid

Nu wordt het energielabel niet per definitie berekend aan de hand van het energieverbruik, maar aan de mate van energiezuinigheid van het kantoorpand. Maar let op, voordat je een duurzaamheidsadvies aanvraagt voor jouw kantoor, is het belangrijk om te weten of jouw kantoor ook onder deze wet valt. Want kleine kantoorpanden en panden die maar voor een klein gedeelte uit kantoorruimte bestaan zijn niet verplicht tot een energielabel C. Daarnaast gelden nog meer uitzonderingen. Informeer dus eerst hiernaar voordat je stappen onderneemt.

Duurzaam, zonder specifiek energielabel

De verduurzaming van je kantoorpand is áltijd interessant, ongeacht het energielabel. Welke maatregelen kun je direct al nemen zonder grote investeringen te maken?

Voordelige verduurzaming tips voor op kantoor:

  • Verlichting: lichtbakken en klassieke T- balken eruit, en de opbouw led-spot er in – het scheelt je vele kWh per maand door alleen led-verlichting te gebruiken.

  • Computers op energiebesparende modus zetten.

  • Bestaande apparatuur, zoals oude koelkasten, vervangen voor energiezuinige modellen.

  • Isolerende raamfolie plaatsen op alle ruiten.

  • Tochtstrip plaatsen op alle plekken die hiervoor in aanmerking komen (deurkieren, brievenbussen etc).

  • Split unit airco als verwarming plaatsen om de ruimte op te warmen, hierop is veel gasverbruik te reduceren.

  • Gebruik de airco niet om te koelen, maar kies in plaats daarvan voor de plaatsing van goede zonwering.

  • Plaats flesjes water in de koelkast, een waterzuil is makkelijker, maar levert een hoger energieverbruik op.

  • Vervang grote koffiemachines voor een Nespresso-apparaat bijvoorbeeld. Deze kun je in- en uitschakelen en staat niet nodeloos de hele dag te verwarmen.

  • Vervang eventuele boilers voor doorstroomboilers. Deze verwarmen alleen wanneer zij warm water moeten leveren, en verbruiken dus aanzienlijk minder stroom dan boilers die de hele dag een bepaalde temperatuur in stand moeten houden.

Met deze kleine, en soms wat grotere aanpassingen, blijft je kantoor effectief in gebruik en zul je toch aanzienlijk minder energie gaan verbruiken.