Strippend een vloerverwarming realiseren

De handel biedt veel keuze uit systemen waarmee snel en eenvoudig een vloerverwarming is op te bouwen. Het Nederlandse Tubix Systems, een nieuwe speler in deze markt, kiest voor een kliksysteem van 25 mm hoog voor nat- en droogbouw. Wat biedt dit product dat de concurrentie nalaat? Licht en geen zwaar transport want weinig volume om te verplaatsen.
Strippend een vloerverwarming realiseren| KlusVisie
Strippend een vloerverwarming realiseren| KlusVisie
Strippend een vloerverwarming realiseren| KlusVisie
Strippend een vloerverwarming realiseren| KlusVisie
Strippend een vloerverwarming realiseren| KlusVisie

Hugo Luiten, de bedenker van Tubix Systems, licht toe waarom hij dit systeem introduceert. “Er bestond er nog geen lichtgewicht vloerwarmingsysteem voor zowel droog- als natbouw met 14, 15 of 16 mm buis, dat onder meer klussenbedrijven relatief snel kunnen installeren op bestaande vloeren. Er zijn wel systemen met 10 en 12 mm buis beschikbaar. Maar de grotere diameters presteren beter, zeker als het systeem moet gaan koelen.”
“Je loopt met een alternatief voor het krimpnet onder je arm naar de klus, zo simpel is het. Je klikt het systeem met strips in elkaar tot rasters. Heb je daar geen zin in, dan leveren we desgewenst ook de rasters aan elkaar vastgeklikt. Het systeem is vanwege het lage gewicht onder meer erg geschikt voor bovenverdiepingen met houten vloeren. Daar ga je aan de slag met de droogbouwversie.”
“Vakmensen kunnen tijdens deze klus eerst het gerealiseerde raster met buis eenvoudig waterpas maken en vervolgens afwerken met bijvoorbeeld granulaatkorrels. Je werkt het systeem af met 2 mm vilt en Fermacell-platen of Magnum HDF Duoboard met heat foil. Het droogbouw-systeem kun je ook op wanden en plafonds installeren. Je kunt ook voor zandcement kiezen als je niet op een houten vloer gaat werken. Het cement werk je af met watervast multiplex.”
“De strips voor het raster zijn gemaakt van gerecycled polypropyleen, een vrijwel onbreekbaar plastic. Het materiaal is redelijk stijf, heeft een hoge temperatuurbestendigheid en is goed bestand tegen chemische oplossingen en zuren. Daarnaast is polypropyleen bestendig tegen bacteriegroei.” 

Stap voor stap een Tubix Systeem realiseren

De klus begint met de materialen inslaan. Tubix biedt een starterspakket met klik-rasterstrips, voetclickers met pluggen en contactlijm. Met dit pakket realiseer je voor 185 euro inclusief btw 4,2 m² vloerraster, waarin 14, 15 of 16 mm verwarmingsbuis wordt gedrukt. Tubix levert de materialen ook apart. De prijzen per m² variëren van 38, 36 en 43 euro ex. btw per m². Daarbovenop komen de kosten voor de voetclickers en de spuitcontactlijm.

Tubix levert twee kleuren strips: de grijze bovenstrip en zwarte onderstrip. Deze rasterstrips zijn 25 cm hoog en 610 mm lang. Je klikt ze in kruisverbindingen aan elkaar, zodat 610 x 610 mm rasters ontstaan die je vervolgens aan elkaar vast klikt (, , , ).

Een raster kun je zowel op een houten als betonnen vloer fixeren met de spuitcontactlijm. Deze lijm heeft een blauwe kleur zodat je ziet dat je alle kruisverbindingen van het raster hebt ingelijmd .

Hoogteverschillen

Je kunt tijdens het werk hoogteverschillen tegenkomen. Je klikt dan voetclickers  aan de onderzijde van het raster vast. In deze fase kun je de rastervloer waterpas stellen met een laser. Vervolgens zeker je de voetclickers indien nodig aan de ondergrond vast met schroeven. De boormaat is afhankelijk van de hardheid van de ondergrond, Ø 4, 5 of 6 mm.

Als het Tubix-systeem is gefixeerd aan de ondergrond, loop je de verwarmingsbuis in het raster. Je realiseert met de uitsparingen in de rasters het gewenste slakkenhuispatroon . Je kunt op zo’n eenderde van het oppervlak hart-op-hart 5 cm realiseren. Dat is zeker bij aan- en afvoer op langere stukken gewenst. Dankzij de vorm van de uitsparingen blijft de buis goed op zijn plaats, aldus Tubix. In deze fase gebruik je de vloerclickers ook als topclickers die je op de strips vastdrukt. Daar leg je later de vloerplaten op  .

Afrijen

Je kunt voor de vloer kiezen voor natbouw met zandcement (geen egaline)  of voor het droogbouwsysteem. Onder meer Fermacell-granulaatkorrels zijn geschikt . De strippen zijn zo ontworpen dat je de deklaag strak kunt afrijen. Je kunt de droogbouw-vloer ook afwerken met platen met een aluminium-cachering.

Meer informatie: www.tubixsystem.nl.

Dit artikel is verschenen in KlusVisie 5/6-2022. Nog geen abonnee? Klik hier!

Gepubliceerd op

Abonneren

Geen enkele uitgave meer missen?

Abonneren

Delen