Coen Staal, voorzitter van de stichting Nationale Inbraakpreventie: “Maar al te vaak denken mensen ten onrechte dat een stevig slot op de schuur wel voldoende zal zijn om een inbreker tegen te houden. Ons onderzoek geeft dan ook aan dat maar liefst de helft van de mensen denkt dat de beveiliging van hun schuurtje of kelderbox wel goed is. Omdat dit bij 70 procent helaas niet het geval blijkt te zijn, hebben we op ons voorlichtingsplatform www.inbraakmislukt.nl heel veel informatie geplaatst.”
Bewuster beveiligd
De afgelopen vijf jaar zijn de aantallen inbraken en inbraakpogingen met meer dan 50 procent gedaald, naar een niveau van onder de 40.000 per jaar. Dat houdt in dat er nog steeds elk uur 4 à 5 – al of niet succesvolle – inbraken worden gepleegd. De consument is door de reclamecampagne van de overheid (met het zwaailichtje ‘ik blijf het toch zeggen hoor!’) en de voorlichting over te nemen maatregelen door onze de stichting Nationale Inbraakpreventie wel steeds meer en betere maatregelen gaan nemen. Staal daarover: “Was vijf jaar geleden slechts 1 op de 5 voordeuren en achterdeuren goed beveiligd, nu gaat dat al richting de 60 tot 70 procent. Maar de schuurtjes en kelderboxen blijven daar dus sterk bij achter.”
Cilindertrekbeveiliging nuttig bij beveiliging van schuren
Cilindertrekbeveiliging is een goede eerste stap volgens de stichting. Bij cilindertrekken schroeft de inbreker een stalen schroef in de cilinder (waar je je sleutel insteekt) en plaatst er een cilindertrekker op, of een heel groot breekijzer. Daarmee wordt zoveel trekkracht via de schroef op de cilinder uitgeoefend, dat deze, op het zwakste stukje in het midden, afbreekt. Door nu beslag te plaatsen dat is voorzien van een stalen plaatje over de cilinder – met slechts een gleuf voor de sleutel – kan de cilinder er niet meer uitgetrokken worden.
KlusVisie.nl biedt actualiteit voor professionals uit de klussen- en onderhoudsbranche. De rubriek Klussen biedt klustips, nieuws over klussen en nog veel meer.