Razendsnel strak tapen, fraai schilderwerk opleveren

Je kunt kiezen uit ongelofelijk veel soorten en maten hamers. Of schroevendraaiers. En schuurpapier. Maar een efficiënt werkend hulpmiddel voor het tapen van onder meer kozijnen bestond niet. Met de QuiPtaping, de enige in zijn soort, moet tape-leed verleden tijd zijn.

Razendsnel strak tapen, fraai schilderwerk  opleveren| KlusVisie
Razendsnel strak tapen, fraai schilderwerk  opleveren| KlusVisie

Ook anno 2023 kunnen vakmensen tijdens de koffie of lunch het hartgrondig oneens zijn over de inzet van schilderstape. In deze pauze van pak ’m beet een kwartier die zij aan de tape-kwestie verbranden, kun je zomaar - theoretisch - 50 kozijnen opvallend strak tapen. Dankzij de tool QuiPtaping Dispenser, kortweg de QuiP, bedacht door Coert Jonker. Reken maar na.

Tijdens een demonstratie van de QuiP kost het zo’n 10 seconden om opvallend soepel, strak en nauwkeurig een testkozijn 130 x 60 cm te tapen, exact een millimeter vanaf het kozijn . Moet je voorstellen wat een tijdwinst je kunt maken bij onder meer kozijnen met een zes of acht vaks kruisverdeling. Ook rondingen afplakken gaat soepel met de QuiP . Met deze tool voorzie je waarschijnlijk snel onder meer boogramen van tape.

Spanning op de tape

Voordat we na de proefjes de Quip bespreken, stipt Coert Jonker het belang van goede tape aan. “Ik zie in de praktijk dat goed en netjes afplakken een nauwkeurige en arbeidsintensieve klus is. Denk aan het zoeken van het begin van de tape, het stretchen van tape tussen twee handen en vervolgens het op de juiste afstand van het kozijn aanbrengen. Want op een strook tape met de hand aangebracht, kan spanning komen te staan. En de strook plak je doorgaans niet overal op dezelfde afstand van het kozijn. Met de met een hand bedienbare QuiP plak je de tape snel op het raam, op exact een millimeter vanaf het houtwerk.”

Tapen me rijstpapier

Een strak begin en eind maken met tape kost tijd. Je kunt met losse hoekjes werken, maar dan gaan de tape-kosten omhoog. Tape verwijderen na de klus gaat niet altijd goed, ook een reden om zonder tape te gaan schilderen. Daarom is bij het afplakken met de QuiP de kwaliteit van de tape belangrijk, aldus Coert Jonker: “Wij leveren uitsluitend washi-tape, gemaakt van rijstpapier, uiterst dunne en zeer sterke tape met verschillende kleefkrachten per type. De tape voorzien we van een vettige rug tegen uitdroging, dit voorkomt dat oplosmiddelen en vocht onder de tape doordringen. Zo ontstaat een vlijmscherpe rand na het schilderen.

De QuiP rolt de tape gelijkmatig af. Er staat geen spanning op het papier, belangrijk om een strakke, rechte lijn te kunnen produceren. Als je de tape in een hoek van 45 graden rustig van het glas trekt, dan krijg je scherpe verfranden en zal de tape niet scheuren. De tape laat geen lijmresten na bij verwijdering.”

De Quip-tool en de tape kun je ook bij andere klussen inzetten, denk aan gevoelige ondergronden als muurverf, behang of stucwerk. Dit materiaal vraagt om een tape met minder kleefkracht, zodat je bij verwijdering de ondergrond niet beschadigt.

Vlijmscherp mesje

Ook bij het ontwerp van de QuiP is er aandacht voor detail. Coert Jonker: “Zachte rubberwieltjes zorgen voor een goede hechting van de tape . In de kop zit een vlijmscherp mesje die met het oog niet waarneembaar uit en in de dispenser schiet. Dankzij de guiding plate, een aanslag op de kop, snijdt het mesje de tape op de juiste plek bij het glas en het kozijn strak recht af . Hierdoor sluit je bij het schilderen het houtwerk af, zodat er geen vocht tussen glas en houtwerk kan komen. De aanslag komt ook van pas bij op de juiste lengte afsnijden bij aflopende kozijnen en smalle plinten. Het metalen plaatje kun je eenvoudig van de dispenser afhalen.” Het snij-mechanisme werkt tijdens de demo opvallend accuraat.

Systainer

In de drie beschikbare typen QuiPtape Dispensers passen de breedtematen tape 25, 36 en 38 mm. Daarnaast levert het bedrijf drie kwaliteiten papier in drie breedte-maten: Gold voor gladde ondergronden, Paars voor gevoelige oppervakken en Groen voor pas gelakte oppervlakken. Je kunt de dispenser aanschaffen in combinatie met een systainer die is voorzien van een foam inlay. Hier passen ook de rollen tape in.