Pvc-vloer leggen zonder te lijmen of te klikken

Producenten van pvc-vloeren weten dat het vol verlijmen genoeg vakmensen ervan weerhoudt om zo’n klus te willen uitvoeren. Dus bedachten fabrikanten verschillende producten als pvc-stroken en -tegels met een kliksysteem en pvc-stroken met een metalen achterzijde die hechten aan een magnetische folie. Wellicht allemaal prima oplossingen. Maar het kan blijkbaar nog simpeler: gewoon stroken naast elkaar op de vloer leggen. Het gaat om Expona Simplay dat het Almelose bedrijf Holland Top Floor verkoopt. Tom Kroeze van dit bedrijf lichtte deze vloer tijdens een VLOK Akademie-sessie toe.
Pvc-vloer leggen zonder te lijmen of te klikken| KlusVisie
Pvc-vloer leggen zonder te lijmen of te klikken| KlusVisie
Pvc-vloer leggen zonder te lijmen of te klikken| KlusVisie
Pvc-vloer leggen zonder te lijmen of te klikken| KlusVisie

Wie zo zijn bedenkingen heeft over pvc: Expona Simplay van het Duitse Objectflor is niet alleen een eenvoudig te leggen pvc-vloer (zoals zal blijken). Volgens opgave van de producent zijn de stroken 100 procent recyclebaar. En upcyclebaar: de versleten stroken dienen weer als grondstof voor een nieuwe vloer. Ook voor de noodzakelijke milieubelastende weekmakers die de stroken soepel als rubber maken, is een vervanger bedacht: ftalaatvrije en biologische weekmakers. Het Duitse AgBB/DIBt (Duits Instituut voor Bouwtechniek) hanteert de strengste eisen voor emissiewaarden, aldus de producent. Expona Simplay mag het DIBt-keurmerk voeren dankzij een lage emissiewaarde. De pvc-vloer heeft de hoogste slijtwaarde van 0,7 mm topslijtlaag en biedt dan ook een projectkwaliteit die tevens geschikt is voor particulieren.

Zanderig

De pvc-stroken leg je op een vlakke vloer, wat in de praktijk vaak een zandcementdekvloer is. De ondergrond kan ook bijvoorbeeld een marmoleumvloer zijn die je onder meer veel in oude scholen aantreft. Wat de dekvloer betreft: die kan zanderig zijn. Is dit het geval, dan kun je na het stofzuigen de vloer in de primer zetten. Wel eerst de dekvloer nauwkeurig inspecteren en eventuele verf- en andere resten afsteken en pas daarna de vloer stofzuigen.
Een goede cementdekvloer is een perfecte basis voor SimpLay, egaliseren is dan niet nodig. Mocht de vloer toch niet perfect zijn, dan kun je eventuele glooiingen met egaline uitvlakken. Maar dat is voor deze pvc-vloer geen noodzaak, aldus de producent. Overigens maak je een vloer met egaline niet waterpas, wat genoeg klanten wel denken. Simplay is voorzien van een pur-coating waardoor de vloer onderhoudsvrij is, antibacterieel en vuilafstotend. De vloer laat zich gemakkelijk reinigen.

Grote projecten

Heb je een klant die een pvc-vloer wil? Het is voorstelbaar dat ze niet begrijpen dat je een vloer adviseert die je los kunt leggen en dat deze geen open naadjes gaat vertonen. Dus is het verstandig om monsters mee te nemen, het beste hele stroken en tegels. Wat hen ook kan overtuigen: de samenstelling van Simplay is volgens Holland Top Floor al zo’n twaalf jaar onveranderd en probleemloos. Er zijn en worden veel grote projecten mee opgeleverd, denk aan hotels, scholen en zorginstellingen.
Leg tijdens het gesprek een pvc-strook op een glad stuk vloer en vraag de klant zijn voet op de strook te zetten en deze iets aan te duwen. De strook zuigt zich honingraatstructuur aan de onderkant vervolgens vast aan de ondervloer. Deze structuur heeft ook een andere functie. Een zandcement dekvloer kan in de loop der jaren wat gaan korrelen. Die kleine deeltjes worden ingekapseld honingraatstructuur en zullen niet doortekenen.

Aluminiumtape

Ook over oude parketvloeren kun je Simplay leggen. Heb je echter vellingkantjes (v-groef) tussen de delen groter dan 2, 3 mm, dan moet je ze wel dichtzetten met aluminiumtape. Hiermee voorkom je doortekening. Gewone tape is niet geschikt want deze kan doorzakken.
Heeft de klant een plankenvloer op een balklaag in een oude woning in plaats van een cementdekvloer? Dan kun je een Jumpax-ondervloer leggen. Deze platen vlakken de vloer mooi uit en vormen een perfecte basis voor Simplay. De Jumpax-ondervloer is ook een extra isolatielaag.

Strook vervangen

Is er schade aan een strook, dan wip je deze er uit en leg je een nieuwe op de vloer. Zeker voor de projectmarkt is dit een pluspunt. Er kan een minimaal kleurverschil optreden als een deel van de vloer zo’n zes jaar in de zon ligt. Of je hebt net even een ander batchnummertje, dan kan er een minimaal verschil zichtbaar zijn. Pak dan een strook vanuit de zijkant en plaats op de opengevallen plek de nieuwe strook. Bij een verlijmde vloer is vervangen een stuk lastiger.

Onder spanning leggen

De met glasvezel versterkte stabilisatielaag in de stroken zorgt voor een stabiele vloer die nauwelijks krimp of uitzet. De vloer moet in vergelijking met andere pvc-vloeren wel goed acclimatiseren. Je maakt stapels van maximaal drie pakketten, want de vloer weegt 8 kg per m². Bij een te hoge stapel worden door dit gewicht de stroken in de onderste pakken iets breder. Tijdens het leggen valt dit dat niet op. Maar na een paar dagen kunnen er kleine naadjes tussen de stroken ontstaan. Want de stroken krimpen naar de originele afmetingen.
De naadjes kunnen door alles dicht te schuiven wel worden verwijderd. Alleen door de pakken op de juiste manier in de ruimte te laten acclimatiseren voorkom je deze extra handeling.
Bij het leggen van een pvc-klikvloer wordt doorgaans aan beide kanten 10 mm ruimte open gehouden. Deze ruimte werk je met een deklat weg. De Simplay stroken worden pas tegen de muur, kozijn en dorpel gelegd. Snijd voor strak werk alleen die stroken licht schuin af en snijd het deel zo’n 1 mm langer. De vloer leg je zo minimaal onder spanning en blijft op z’n plek liggen.

Schoonloopmatten

Simplay levert ook tapijtstroken en schoonloopstroken die aansluiten op de pvc-stroken. Er kan dus gewoon doorgelegd worden.

Expona Simplay Loose Lay
* 40 kleuren, ook aansluitend op tapijtstroken 
* 0,7 topslijtwaarde
* Prijs consument per m²: +/- € 65,- gelegd (geen kosten egaliseren en lijm)

Meer informatie: www.hollandtopfloor.nl & www.objectflor.de