Prolan: probleemoplosser op basis van wolvet

Smeren, ontroesten, conserveren: dat kun je met verschillende middelen. Deze producten bevatten doorgaans bestanddelen van fossiele oorsprong, zoals oplosmiddelen. Is dat nodig? Volgens ProLan niet. Het ‘geheim’: smeermiddelen op basis van lanoline, een was gewonnen uit schapenwolvet. Deze producten veroorzaken geen olievlekken. En ze besmetten het oppervlaktewater en eetwaren niet. Dat maakt ProLan tot een interessante probleemoplosser voor onder meer de scheepvaart, visserij, voedselindustrie, windturbine-industrie en offshore. En voor klussenbedrijven? Een bezoek aan een Zeeuwse viskwekerij opent de ogen.
Prolan: probleemoplosser op basis van wolvet| KlusVisie
Prolan: probleemoplosser op basis van wolvet| KlusVisie
Prolan: probleemoplosser op basis van wolvet| KlusVisie
Prolan: probleemoplosser op basis van wolvet| KlusVisie

Een smeermiddel dat werkt in de industrie, moet ook een interessante probleemoplosser zijn tijdens het klussen. ProLan, een bewerkt natuurproduct, smeert, beschermt en conserveert. Het is onder meer roestwerend. ProLan verkoopt de producten in verschillende kwaliteiten onder meer aan bedrijven die een continue gevecht voeren tegen de elementen.

Uiteraard mag ProLan een paar producten opsturen. Maar eerst het middel zien presteren in de barre werkelijkheid en dan geloven. Wim van den Oever, de man die ProLan in de Benelux verdeelt, stelt zeeviskwekerij Seafarm aan de oever van de Oosterschelde voor. Dit bedrijf kweekt in een grote loods tarbot in een zoutwatermilieu. Het zout en het vocht zorgt voor een dagelijks gevecht tegen corrosie.

Seafarm werkt zo duurzaam mogelijk. Denk aan biobased visverpakkingen en recycling van water waar de kweekvis in zwemt. Het bedrijf spant zich in om het afvalwater zo schoon mogelijk te maken met zeewierfilters. Om de activiteiten gesmeerd te laten verlopen, zijn uiteraard smeer- en conserveringsmiddelen nodig. De ProLan-producten mogen niet schadelijk zijn voor de kwaliteit van het water en de leefomgeving van de vissen. Toen Wim van den Oever inmiddels een jaar geleden ProLan voorstelde, was hij welkom. Want ProLan is aantoonbaar niet toxisch voor een aquatisch milieu, het bedrijf kan onder meer drinkwater- en voedselcertificaten overleggen. Met ProLan, dat water weert, kunnen de viskwekers roest voorkomen dan wel stoppen en de vele bewegende delen smeren. Ze gebruiken de zwaardere kwaliteit Enduro onder meer voor bescherming van rvs. 

Als het zo’n geweldig en veilig product is, waarom hebben we er dan niet eerder over gehoord? 

Wim van den Oever: “Onbekendheid. Wist je dat het al in de Tweede Wereldoorlog gebruikt werd bij onderzeeërs? De liberty schepen werden zo snel gebouwd dat men geen tijd kreeg om ze te schilderen. Wolvet werd toen gebruikt om corrosie tegen te gaan. Het plakte zo erg dat als je er in het scheepsruim met je rug tegenaan stond, je niet meer loskwam.” 

Dus we zijn er al zo’n tachtig jaar blind voor.

Wim van den Oever: “Alvast niet bij bedrijven in een aantal landen. Inmiddels gaan er in Nederland wel deuren voor ons open. We kunnen hen stap voor stap overtuigen. Steeds meer dealers nemen ProLan op in het assortiment, dat helpt ook. Ons verhaal is simpel. Waarom smeermiddelen met toxische eigenschappen en op fossiele basis inzetten als er een veilig, aardolievrij natuurproduct met certificaten beschikbaar is. ProLan bewijst zich al jaren, het biedt industriekwaliteit. De lanoline die we uit schapenwolvet winnen, is onder meer pekelwaterbestendig en veroorzaakt geen olievlekken in water. De zwaardere kwaliteiten spoelen niet weg. Als je meerdere lagen ProLan toepast, krijg je het zelfs met een hogedrukspuit tot 170 bar er niet af, zo goed trekt het in materialen. De producten beschermen ook tegen zuur, loog en chemicaliën.”

Op welke materialen kun je ProLan aanbrengen?

Wim van den Oever: “Alle soorten metalen, ferro en non-ferro. En het beschermt ook tegen uv-licht, dus is het zinvol om het op rubber en kunststof aan te brengen. Je kunt met ProLan verroeste onderdelen losmaken. Walter, de technische man bij Seafarm, beweert dat het dertig keer beter is dan de bekende kruipoliën waar hij ervaring mee heeft. Je kunt het ook opbrengen op elektrische componenten, stekkers en bedrading, om binnendringen van vocht en corrosie te voorkomen.”

Hoe ben je met ProLan in aanraking gekomen?

“Een relatie zette op een dag een spuitbus van ProLan op de tafel neer en zei: ‘Wim, dit ga je uitzoeken, want dit is bijzonder, daar kun jij vast wat mee.’ Na de oorlog ontwikkelde de industrie producten op chemische basis die onder meer het wolvet uit de markt drukten. Maar de kansen keren voor producten op natuurlijke basis die werkelijk presteren en minder of niet belastend zijn voor mens en milieu, dat zag ik ook.”

Hoe werkt Prolan?

“Simpel gezegd spoelen oliemoleculen in smeer- en beschermingsmiddelen op fossiele basis weg. ProLan-moleculen doen dat niet dankzij een kroontjesvorm, ze klitten aan elkaar vast. Het middel trekt na het opbrengen in materialen, ook in de poriën van metalen. Zo beschermt een laag ProLan tegen corrosie , verspuiten van Heavy in de Seafarm, red.). ProLan is een blend. Het vet komt uit de wol, wat je overhoudt is lanoline. Dat verwerken bedrijven onder meer in shampoos, handcrèmes en producten als Purol. Ik ben er mee aan de slag gegaan. Op een stuk ijzer gespoten dat in water werd gehangen. Gebeurde niets mee. Na nog wat goed verlopen testen zocht ik contact met ProLan in Nieuw-Zeeland. Het bedrijf verwees me naar de verdeler in Denemarken, Denrex. Na mijn bezoek aan Denemarken, waar ik trainingen en productuitleg heb gekregen, mocht ik ProLan in Nederland en België verdelen. Ik ben langs de kust begonnen. Ik kom uit Katwijk, vandaar. Dus de contacten waren snel gelegd. Mijn eerste klanten zijn shipsuppliers, Boskalis en de CIVs, coöperaties van vissers, ze zijn tevreden over ProLan. Inmiddels bevelen bedrijven me bij andere aan. Ze worstelen allemaal met corrosie en zijn nooit helemaal tevreden over de middelen die ze nu inzetten. Ze staan open voor een product dat zonder petroleumbestanddelen goed presteert. Vaak gaat het om contactcorrosie, ook bekend als galvanische corrosie: metalen die op elkaar reageren zodat door spanningsverschillen corrosie ontslaat.”

Wat kan ProLan voor de (ver)bouw betekenen?

“Werk je met producten op aardoliebasis die je met een spuitbus vernevelt, dan adem je schadelijke stoffen in. Dat is met ProLan verleden tijd. Je gaat aan de slag met een product van industriële kwaliteit dat zowel kan smeren, beschermen als roest verwijderen . Zuurstof kan niet bij met ProLan behandelde materialen komen. Het kan ook goed kruipen. Zit een bout vast, dan ProLan Medium er op spuiten, een kop koffie drinken en je draait vervolgens de bout los. Een klant smeert het op betonijzer om te voorkomen dat roest door het beton zichtbaar wordt. ProLan is ook ideaal om Denso-tape te vervangen. Dit tape beschermt onder de grond slang-, pijp- en stroomverbindingen. Vakmensen kunnen het inzetten bij onder meer hang- en sluitwerk en het invetten van PCV-rioolbuis. En thuis kun je het gebruiken bij fietskabels, kettingen, derailleurs en wat je allemaal nog meer kunt bedenken.”

Meer informatie: ProLan, inf[email protected], kijk op de website voor de verkooppunten. 

Met dank aan Walter Ovaa van de Seafarm, www.seafarm.nl.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in KlusVisie 1-2022. Nog geen abonnee? Klik hier!