Project voor slimme behuizing warmtepomp op het dak

Een warmtepomp op het dak: ideaal als je rondom je woning weinig ruimte hebt. Een praktische behuizing van zo’n warmtepomp is natuurlijk wel een vereiste, zodat de installateur en onderhoudsmonteur snel kunnen werken en er makkelijk bij kunnen. De Decorio warmtepomp-ombouw van Ubbink vinkt al deze hokjes aan, Dura Vermeer past ‘m al toe.
Project voor slimme behuizing warmtepomp op het dak| KlusVisie
Project voor slimme behuizing warmtepomp op het dak| KlusVisie
Project voor slimme behuizing warmtepomp op het dak| KlusVisie

Veel bedrijven en particulieren zijn geïnteresseerd in een warmtepomp, maar huiverig voor het geluid én de ruimte die een dergelijk apparaat inneemt. De oplossing: plaatsing op een schuin dak. “Een logische plek voor een warmtepomp”, vindt Bert Kroeze, productmanager bij Ubbink. “Een binnendeel van de warmtepomp staat immers veelal op zolder. De Decorio warmtepomp-ombouw hebben we vorig jaar op de BouwBeurs gepresenteerd en er was direct veel belangstelling voor. Ook vanuit de kant van bouwbedrijf Dura Vermeer.”

Samen het dak op

Sander Wijlens, senior engineer bij Dura Vermeer, vult aan: “Dat was inderdaad een goede ontdekking op het juiste moment. De behuizing van Ubbink past precies rondom de warmtepompen die wij hadden geselecteerd voor een bouwproject in Stavoren. We hadden zelf al een ombouw voor deze pomp ontwikkeld, maar die was deels van staal en aluminium en niet 100% perfect. In het model van Ubbink zagen we een ideale testcase. We hebben afgesproken om samen te bekijken of de Decorio in Stavoren goed zou uitpakken. En dat doet het. De eerste hebben we samen gemonteerd. Inmiddels hebben onze medewerkers ‘m zelf binnen een half uur op z’n plek. Het scheelt enorm dat de ombouw van kunststof is gemaakt: licht van gewicht, praktisch hanteerbaar en goedkoper dan metaal. Bovendien wordt de ombouw kant-en-klaar in een doos aangeleverd, dat bespaart montagetijd op de bouwlocatie.”

Geluid verdwijnt richting het dak

Volgens Bert Kroeze zit er nog een belangrijk voordeel aan de Ubbink Decorio: “Een warmtepomp wil je natuurlijk niet of nauwelijks horen. Daarom hebben wij ervoor gekozen om deze om te draaien, met de ventilator naar het dak toe. Hierdoor blaast de warmtepomp de lucht richting het dak en verdwijnt het geluid richting de nok, over het dak heen. De bewoners van het bouwproject in Stavoren zijn enthousiast: ze horen het geluid van de warmtepomp niet. En dat was precies onze bedoeling! Ook praktisch: in Stavoren – woningen met drie verdiepingen – is ervoor gekozen om vlak naast de warmtepomp een groot uitstapdakraam te plaatsen, zodat de servicemonteur makkelijk toegang heeft tot de warmtepomp.”

Geen ijsvorming

Sander Wijlens is ook blij met de directe dakdoorvoer van de Decorio: “De ombouw van Ubbink heeft een directe doorvoer naar binnen toe, waar het water wordt afgevoerd. Het kan dus niet op het dak bevriezen. We zijn erg blij met deze oplossing en gaan de Decorio voor meer bouwprojecten inzetten. We hebben nog een aantal verbeterpunten aangedragen waar Ubbink in de verdere ontwikkeling mee aan de slag kan. Hierbij werken we – als aannemer en fabrikant – prettig samen: het levert voor beide partijen een win-winsituatie op.”

Gepubliceerd op

Nieuwsbrief

KlusVisie nieuwsbrief ontvangen?

Nieuwsbrief

Delen