Onderzoek: Nederlander klust vaker dan een Belg

Sinds 2018 heeft 60 procent van de Nederlandse woningeigenaren geklust of laten klussen aan de eigen woning, tegen 55 procent van de Belgische woningbezitter. Voor de afgelopen jaren geldt dus dat de Nederlander vaker klust dan de Belg. Dit verschil is terug te zien in alle groepen klussen. Dit blijkt uit onderzoek van BouwKennis naar het klusgedrag op zowel de Belgische als de Nederlandse markt.
Onderzoek: Nederlander klust vaker dan een Belg | KlusVisie

BouwKennis heeft in 2021 onderzoek gedaan naar zowel het Nederlandse als het Belgische klusgedrag, nadat het bureau een maand geleden een prognose afgaf voor het aantal te bouwen nieuwbouwwoningen in 2021. Eerste conclusie: de Nederlander klust vaker dan de Belg. Er is voor dit onderzoek een enquête afgenomen, waarin onder meer is gevraagd naar de gedane en gewenste klussen en de wie de klussen heeft uitgevoerd. Het blijkt dat de frequentie waarmee de verschillende groepen klussen worden uitgevoerd qua rangorde in beide landen ongeveer hetzelfde is. In zowel Nederland als België worden relatief vaak de binnenafwerking, werkzaamheden aan muren, ramen en buitendeuren en keuken, badkamer of toilet uitgevoerd.

Uitvoering klus verschilt per land

Tevens is gevraagd naar wie de klus heeft uitgevoerd. Het blijkt dat Belgen aanzienlijk vaker zelf schilderen (vooral aan de buitenkant van het huis). Hetzelfde geldt voor stucwerk, toiletrenovaties, aanleggen van groepenkasten en vloerverwarming. Ook geven Belgen vaker dan Nederlanders aan zelf tuin(onderdelen) te plaatsen. Nederlanders daarentegen plaatsen vaker dan Belgen zelf hun dakisolatie of daglichtproducten zoals dakramen of lichtstraten. Ook geven Nederlanders vaker dan Belgen aan binnenklussen zelf te doen, zoals deuren afhangen, gipsplaten aanbrengen en hang- en sluitwerk plaatsen.

Gepubliceerd op

Abonneren

Geen enkele uitgave meer missen?

Abonneren

Delen