‘Nauwelijks mondkapjes meer voor schilders’

Schilders kunnen nauwelijks meer aan goede mondkapjes komen die hen moeten beschermen tegen giftige verfdampen. Vrijwel alle professionele exemplaren gaan naar de zorg. Schilders lopen daardoor een onacceptabel gezondheidsrisico, vindt Zelfstandigen Bouw. 
‘Nauwelijks mondkapjes meer voor schilders’ | KlusVisie
‘Nauwelijks mondkapjes meer voor schilders’ | KlusVisie

De belangenorganisatie doet een dringend beroep op staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken ervoor te zorgen dat schilders zich afdoende kunnen beschermen. “Schilders moeten zich  kunnen beschermen tegen de gezondheidsrisico’s van hun beroep”, zegt voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw. In de meeste verf  zitten oplosmiddelen en andere schadelijke stoffen. Inademing van verfdampen kan leiden tot een scala aan lichamelijke klachten.  Aan een gewoon mondkapje hebben schilders niets, want dat houdt de giftige verfdampen niet tegen.

Acties voor mondkapjes in de zorg

“Ook schilders vinden dat personeel in de zorg zich moet kunnen beschermen tegen corona”, zegt Verhoef. “In het begin van de coronacrisis zijn er diverse acties geweest onder schilders om mondkapjes voor de zorg in te zamelen. Maar het kan toch niet zo zijn dat nu, maanden later, schilders het risico lopen ziek te worden omdat er geen beschermingsmiddelen voor hen zijn.”