Milieuvriendelijke badkamer trends

Branded content - De trend van eco-vriendelijke badkamers wint momenteel aan populariteit en biedt professionals in de interieur- en ontwerpsector een uitstekende kans om duurzaamheid te omarmen en tegelijkertijd hun ontwerpen te versterken.

Milieuvriendelijke badkamer trends| KlusVisie

Moderne, milieuvriendelijke badkamers gaan verder dan enkel het kiezen van tegels en armaturen. Het draait om het implementeren van duurzame keuzes in elk aspect van de ruimte, van de materialen die worden gebruikt tot aan de producten voor wassen en poetsen. Het is van cruciaal belang om een bewuste benadering te hanteren bij het creëren van duurzame badkamers en rekening te houden met de impact op het milieu.

Creëer een milieuvriendelijk badkamerontwerp

Het is belangrijk om te beseffen dat een milieuvriendelijke badkamer begint bij de basis: de vloer, verf, armaturen en andere elementen. Er moeten bewuste keuzes worden gemaakt tijdens het hele ontwerpproces. Overweeg bijvoorbeeld het gebruik van gerecyclede tegels, verf zonder vluchtige organische stoffen (VOS) en hergebruikte materialen. Je kunt ook wastafels kopen bij Badkamerplanet die duurzaam zijn ontwerpen. Deze duurzame opties dragen bij aan een milieuvriendelijke badkamer, of je nu een nieuw huis bouwt of een bestaande woning renoveert.

Gebruik gerecyclede tegels op je muren en vloeren

Het is tegenwoordig eenvoudig om tegels te vinden voor badkamers die gemaakt zijn van gerecyclede materialen. Materialen zoals glas en porselein kunnen gemakkelijk worden gerecycled en hergebruikt, waardoor het mogelijk is om nieuwe tegels te kopen die gedeeltelijk of zelfs voor 100% gerecycled zijn. Het is ook verstandig om verven met vluchtige organische stoffen (VOS) te vermijden. Vluchtige organische stoffen zijn schadelijke gassen die worden uitgestoten door bepaalde vaste stoffen en vloeistoffen, waaronder interieurverf. Deze VOS kunnen negatieve bijwerkingen hebben, zoals hoofdpijn en een verhoogd risico op kanker, en dragen bij aan broeikasgassen en klimaatverandering. Gelukkig zijn er tegenwoordig verfsoorten zonder VOS gemakkelijk verkrijgbaar in de meeste bouwmarkten, waardoor je een duurzame en milieuvriendelijke keuze kunt maken voor je klanten.

Incorporeren van hergebruikte materialen

Er zijn talloze mogelijkheden om badkamers een uniek karakter te geven en tegelijkertijd de ecologische voetafdruk te verkleinen. Van het plaatsen van een antiek bad op pootjes tot het creëren van wandbekleding van hergebruikt hout, er zijn diverse opties om duurzame en stijlvolle elementen toe te voegen. Zelfs als een volledig rustieke uitstraling niet gewenst is, kunnen de meeste gerecyclede items worden opgeknapt en geverfd, zodat ze er als nieuw uitzien. Het resultaat is een milieuvriendelijke en esthetisch aantrekkelijke badkamer.

Meer ideeën voor een milieuvriendelijke badkamerrenovatie

Voor professionals in ontwerp en bouw zijn de ideeën die eerder werden genoemd slechts het beginpunt om een duurzaam ontwerp te maken. Denk aan het plaatsen van dakramen om natuurlijk licht binnen te laten en kunstmatige verlichting te verminderen. Om water te besparen, zijn douchekoppen met een lage doorstroom en waterbesparende kranen belangrijk. Bij oudere kranen kunnen beluchters worden geïnstalleerd om het waterverbruik te reguleren. Een stap verder gaan betekent het gebruik van bewegingssensor kranen om verspilling te voorkomen. Zorg voor goede ventilatie om de luchtkwaliteit te behouden, en gebruik materialen en afwerkingen die niet schadelijk zijn voor het milieu.

Lees ook: Helft Nederlandse woningeigenaren stelt onderhoud uit