Makita breidt het XGT-platform verder uit

Makita heeft zijn XGT-platform ontwikkeld op basis van een technologisch hoogstandje: de accu XGT 40 V Max. Makita XGT is een lijn powertools met hoog vermogen, waaraan recent vier haakse slijpers en een slagmoersleutel zijn toegevoegd.
Makita breidt het XGT-platform verder uit| KlusVisie
Makita breidt het XGT-platform verder uit| KlusVisie
Makita breidt het XGT-platform verder uit| KlusVisie

Aan het XGT-platform van Makita zijn nu vier haakse slijpers toegevoegd, waarmee het totaal op acht komt. Het gaat om de GA023GZ, de GA026GZ, de GA029GZ en de GA032GZ. Deze veilige en sterke 125 mm accu-slijpers zijn bedoeld voor intensief gebruik. Eén van Makita’s oplossingen voor stofvrij werken heet AWS: Auto-start Wireless System. Deze draadloze communicatie tussen accu machine en (accu) stofzuiger start automatisch de stofzuiger zodra de machine wordt aangezet. De haakse slijpers hebben een variabele toerenregeling, soft start en heropstartbeveiliging. Ook zijn ze uitgerust met een sensor die ervoor zorgt dat ze automatisch uitschakelen bij plotselinge toerenvermindering, of bij het vastklemmen van de slijpschijf in het materiaal. De belangrijkste verschillen tussen de vier haakse accuslijpers zijn enerzijds de keuze voor een vastzetschakelaar (handig bij afbramen) of een veiligheidsschakelaar (verstandig bij veel doorslijpwerk) en anderzijds voor een uitvoering met of zonder rem. De accuslijpers zijn gebruiksvriendelijk en door een optimale bescherming tegen stof en vocht geschikt voor gebruik in de buitenlucht. De nieuwe beschermkap is snel, eenvoudig en zonder gereedschap te verstellen, aldus Makita, dat eerder al een andere uitbreiding van het XGT-platform presenteerde.

Eerste slagmoersleutel op het Makita XGT-platform

De TW001GZ is de eerste slagmoersleutel op het XGT-platform van Makita. Dankzij de XGT 40 V Max accu is het meteen ook de sterkste slagmoersleutel in het assortiment van de fabrikant. Hij levert maximaal 1800 Nm koppel en heeft vier digitaal instelbare toerentallen om het aandraaimoment goed af te stemmen op het werk. Dat maakt deze machine bruikbaar voor bouten en moeren vanaf M18 tot en met M30. Te strak aandraaien is niet mogelijk. De Auto stop modus zorgt ervoor dat de machine, zodra de bout of moer voldoende is losgedraaid, automatisch stopt of met laag toerental kan blijven draaien.
De TW001GZ heeft een energiezuinige en onderhoudsvrije koolborstelloze motor met elektronische sturing. De circa 4 kg wegende machine is goed uitgebalanceerd en ligt daardoor prettig in de hand. De ledverlichting zorgt voor optimaal zicht op het werk.

Kracht en communicatie

Het Makita XGT-platform is een compleet nieuw platform naast de populaire LXT (18 V/14,4 V) en CXT (12 V Max) platformen. Met nadruk wordt gesteld dat het geen vervanging is, maar een uitbreiding van het assortiment ‘naar boven’. Zoals het voltage doet vermoeden, levert een XGT 40 V Max accu een verdubbeling aan kracht ten opzichte van de vertrouwde LXT 18 V accu. De duurzaamheid en energiezuinigheid zijn gewaarborgd door de onderhoudsvrije koolborstelloze motor met elektronische sturing en de beveiliging tegen overbelasting, oververhitting en diepontlading van de accu. 
Geheel van deze tijd is de toegevoegde elektronica die het mogelijk maakt dat de diverse componenten van XGT-machines en XGT 40 V Max-accu’s met elkaar communiceren. Zo kan de lader actuele informatie van de geplaatste accu uitlezen, zodat een optimale (snel)laadcyclus mogelijk is.