Mafell LO 55 biedt pure freesverwennerij

Of we interesse hebben in een demonstratie, onder toeziend oog van collega-vakmensen. We mogen spektakel verwachten. Want Mafell belooft met de LO 55 bovenfrees een nieuwe standaard neer te zetten voor bovenfrezen in de 1100 watt klasse. Uiteraard laat de liefhebber zo’n demo niet lopen.

Mafell LO 55 biedt pure freesverwennerij| KlusVisie
Mafell LO 55 biedt pure freesverwennerij| KlusVisie
Mafell LO 55 biedt pure freesverwennerij| KlusVisie
Mafell LO 55 biedt pure freesverwennerij| KlusVisie

Ja, de Mafell bovenfrees is nog steeds een motor die een freesje ronddraait. Maar rondom frees en motor viel blijkbaar nog een en ander te verbeteren. Zo kun je met een hendel de opname openmaken, de machine op de kop zetten en het freesje monteren. De Mafell LO 55 zit vol met gebruiksvriendelijke oplossingen waarbij je denkt: waarom is dit niet eerder doorgevoerd? Omdat het bouwen van een werkelijk onderscheidende machine geen sinecure is. De Duitse houtbewerking-specialist deed er dan ook jaren over. Het resultaat oogt spectaculair, de Mafell blijkt een demo-verslag waardig. Een KlusVisie test volgt dit najaar.

We zetten alle verbeteringen op een rij:

Regeltechniek

Qua motortechniek legt Mafell interessante kaarten op tafel. De frees biedt een digitale regeltechniek voor een constant toerental als je de machine stevig belast. De herstart- en overbelast-beveiliging mogen er ook zijn. Maar dit soort verwennerij komen we ook bij andere merken tegen. Handig zijn twee knopjes waarmee je de draaisnelheid van de frees instelt .

De ledjes bieden de gebruiker ook inzicht in de status van de machine. Denk aan herstartbeveiliging, overbelastingsbeveiliging en een constant toerental bij wisselende belasting.

Bij normaal bedrijf kleuren de lampjes blauw. Bij brandende rode lampjes detecteert de machine te hoge motortemperaturen. De geboden 10.000-24.000 toeren per minuut en de maximale freesdiepte van 55 mm zijn netjes voor een 1100 watt-machine, maar niet onderscheidend. Het royale machine-ledlicht op het werk is dat wel.

Deboosten

Boosten en deboosten: dat zijn termen uit de ruimtevaart. De Mafell gaat dan ook al boostend als een raket langs het hout tijdens de demo. Bij het naderen van de hoek druk je de Debooster in. De motor schakelt direct 30 procent van de toeren af. Vervolgens kun je de hoek omgaan en reduceert de machine door de toerenafname sterk de kans op verbranding van het kopshout.

Werk je met de parallelaanslag, dan biedt Mafell een los brugstuk zodat de machine netjes het materiaal bij de hoek kan blijven volgen .

De aanslag kun je zeer nauwkeurig instellen, tot op een 1/10 mm, wat overigens meer merken bieden. Mafell deelt vooral met de Debooster een kopstoot uit naar de concurrentie: 1-0.

Over de kop

Over kopstoten gesproken: de freesmachine kun je op de kop zetten. Die truc bieden alleen een paar accu-bovenfrezen . De aanwezige vakmensen beoordelen de kopstand als een zinvolle functie. Met dit ontwerp zet Mafell de 230 V-concullega’s op een 2-0 achterstand.

Hendelbaar

Ook bij de freeswissel toont de machine zich opvallend hendelbaar. De steeksleutel-loze wissel werkt als volgt. Spanhendel lostrekken, de 8 mm frees in of uit de opname halen, hendel dichtduwen en we kunnen frezen. Met een adapter kun je ook met 6 mm freesjes werken. De wissel gaat snel en soepel, kortom, briljant in al zijn eenvoud. De moer of as beschadigen is er niet meer bij. Mafell geeft met de wisseltechniek menig freesproducent het nakijken: 3-0.

Permanente freesdiepte

Altijd een dingetje: de freesdiepte instellen. Om het leven van vakmensen comfortabel te maken, bedacht Mafell de Permafix-techniek. De freesdiepte van de machine zit permanent vast. Druk de rode greepknop in en je kunt snel de gewenste freesdiepte instellen. Wil je een gatenreeks boren, dan biedt Mafell een aparte geleiderail met 32 mm boringen. Je kunt voor deze klus de greepknop vastzetten met een inbussleutel .

Dankzij de Permafix loopt de score op tot 4-0. En dan moet de wedstrijd nog echt beginnen: het frezen zelf. Die klus stellen we uit tot de nog uit te voeren KlusVisie test.

Excenterhendel

Ook pakte Mafell de revolveraanslag aan. De drie aanslagen zijn eenvoudig in positie te zetten, voor zowel links- als rechtshandigen. De fijnafstelling van de diepteaanslag laat zich soepel instellen, zo blijkt. Slim is de toevoeging van de excenterhendel. Na het instellen van de gewenste freesdiepte met de diepteaanslag, klem je met de hendel de gekozen stand vast , , . Met de fijnafstelling laat de machine correcties toe. Kortom: 5-0

Stofafzuiging

Mafell biedt een geïntegreerde stofafzuiging in de voetplaat . De meegeleverde kopieerringen zijn voorzien van een holte die aansluit op de stofopening. Met de ringen kun je sjabloonvormen frezen. In de grondplaat zit een reductieplaatje vastgeklemd zonder schroeven, da’s prettig. Dit plaatje reduceert de opening tot Ø 32 mm. Je kunt het plaatje uitnemen als je bij een klus liever met een grotere opening werkt .

De zelf-centrerende kopieerringen zet je met twee rode knopjes vast en kunnen volgens Mafell niet los trillen. De centreerdoorn heb je niet meer nodig. Want Mafell levert de machine met een in de fabriek gekalibreerde houder (maximale tolerantie 1/10 mm).

Slim glijpootje

Tot nu toe maakt de frees indruk, deze machine rekt de grenzen op. Dat zit ’m ook in kleine handigheidjes. Zet je de bovenfrees met de voetsparing in de opstaande rail van de parallelgeleider, dan zal de machine zonder maatregelen overhangen. Dat scheefhangen vang je op door aan een moertje te draaien, en, hatseflats, daar zakt een glijpootje uit de buis , . Het pootje vervolgens vastdraaien en je kunt stabiel werken. De naam van deze geniale ingeving: hoogtecompensatie. Dus, pats, de stand bedraagt 6-0.

Mafell biedt ook een losse plaat om het hoogteverschil tussen werkstuk en geleiderail te overbruggen bij het maken van een gatenrij. Volgens Mafell verbetert deze accessoire de stofafzuiging aanzienlijk.

Zware testen met Mafell

Al met al luidt de conclusie: we hebben weer eens een echte tool-sensatie in handen. Maar de Mafell is er nog niet. De machine vraagt om zware KlusVisie-testen die bij een 1100 watt-frees horen. Kijken of die 6-0 uitslag op het bord blijft staan. Het verslag mag de lezer in KlusVisie 7 of 8 verwachten. Dan zullen we ervaren of de bovenfrees de adviesprijs van 649 euro ex. btw waarmaakt (de hoeveelheid meegeleverde accesoires ‘drukt’ de prijs).

Gepubliceerd op

Nieuwsbrief

KlusVisie nieuwsbrief ontvangen?

Nieuwsbrief

Delen