Koolmonoxide (CO) niet zwaarder dan lucht

Driekwart van de Nederlanders weet niet waar je een koolmonoxide-, of CO-melder moet plaatsen. Dit blijkt uit een online steekproef van de Nederlandse Brandwonden Stichting. Ook zorgwekkend: slechts 25% van de huishoudens in Nederland beschikt over een CO-melder.
Koolmonoxide (CO) niet zwaarder dan lucht| KlusVisie

Jet Vroege, Dossierhouder Koolmonoxide bij Brandweer Nederland, schrikt als ze deze cijfers ziet: “Dit gaat mis. Het is van levensbelang dat je snel wordt gewaarschuwd als er koolmonoxide vrijkomt in je huis. En dat kan alleen door een goed geplaatste CO-melder. De afgelopen drie maanden telden we al 56 slachtoffers van een CO-vergiftiging.”

CO niet zwaarder dan lucht

Het is, ook onder professionals, een hardnekkig misverstand dat koolmonoxide zwaarder zou zijn dan lucht. Vroege: “CO is een fractie lichter dan lucht en heeft de eigenschap dat het heel goed mengt met lucht. In de ruimte van het verwarmingstoestel zoals een cv-ketel, haard, kachel of geiser, zal CO met de warme lucht zeker opstijgen. Om je op tijd te waarschuwen, moet de CO-melder in die ruimte dus aan het plafond, of in ieder geval zo hoog mogelijk hangen. Dit is ook het officiële advies van de Brandweeracademie die hier onderzoek naar heeft gedaan.”
Brandweer Nederland, de Nederlandse Brandwonden Stichting en de 25 Veiligheidsregio’s adviseren bewoners om te ventileren en verwarmingstoestellen jaarlijks te laten controleren. Ook wordt de plafondmontage van een CO-melder aanbevolen in de ruimte van het verwarmingstoestel.

Meer informatie: www.brandwondenstichting.nl/co-test

Gepubliceerd op

Abonneren

Geen enkele uitgave meer missen?

Abonneren

Delen