Knipex: snijden en ­afschuinen in één handeling

De Knipex slaat toe met de DP50 buizensnijder voor kunststofbuizen. Je snijdt met dit gereedschap snel en comfortabel buizen Ø 32, 40 of 50 mm met wanddiktes tot 2,4 mm.

Knipex: snijden en ­afschuinen in één handeling| KlusVisie
Knipex: snijden en ­afschuinen in één handeling| KlusVisie
Knipex: snijden en ­afschuinen in één handeling| KlusVisie
Knipex: snijden en ­afschuinen in één handeling| KlusVisie
Knipex: snijden en ­afschuinen in één handeling| KlusVisie

Van Knipex mag je kwaliteit verwachten. Tijdens de snuffelronde valt op dat de producent de tool van vooral glasvezelversterkt kunststof maakt. De blauwe meshouder zet je met een metalen schuif in een van de vaste standen Ø 32, 40 of 50 mm. De snijder doet zijn werk vanaf 10 mm vanaf de buisrand en verwerkt HT- en vele andere typen kunststofbuizen.

Kogellagerstaal

Het wigvormige mesje van kogellager-staal beschikt over een snijpunt en een snijvlak in een flauwe hoek. Het mesje snijdt dus niet alleen door, maar brengt ook een afschuining aan. Ontbramen van de buis zal doorgaans niet nodig zijn. Met deze snijtechniek hoef je geen probleem zoals verstopping te verwachten na de installatie van de pijp, aldus Knipex.

Eerst gaat een 40 mm buis in de pijpsnijder. Vervolgens de blauwe hendel inknijpen naar de greep. Het mesje zakt in de houder, zodat we de buis in de opening kunnen plaatsen tegen de zelf-instellende glijrollers . De voorste rollerset is geveerd, de achterste niet. Na het loslaten van de hendel zit de buis klemvast en is toch goed draaibaar. Met de ergonomie zit het goed.

Het mes maakt een mooie snede, mede door de buis beheerst en rustig rond te draaien. Tijdens het ronddraaien produceert het mes een lange spaan . Het snijvlak ziet er strak en netjes afgeschuind uit. Tijdens het snijden ligt de robuuste Knipex goed in de hand.

Raakt het mesje bot, dan druk je met de duimnagel de zwarte pin in en trekt deze aan de andere kant met de vingers uit de meshouder. In de pin zit een minuscuul palletje dat het mesje zekert. Mesje omdraaien en je kunt weer een tijdje vooruit. Knipex levert mes en pin ook als losse onderdelen.

De randen opzoeken

Maximaal buis met een dikte van 2,4 mm en dunner kunnen snijden gaat dus prima. Maar een KlusVisie-test zoekt altijd de randen op. Dus gaat een buis met een net iets dikkere wand in de snijder. In dit geval levert de snijder wederom een prima resultaat , , . Kortom, altijd de snijder proberen bij een wat dikkere wand, zagen kan altijd nog.

Kan de snijder ook overweg met maten die tussen de tussen ø 32, 40 en 50 mm vallen of net boven de 50 mm? Oftewel: wat is de vrije marge? Boven de 50 mm draaien kunnen we vergeten. Een buis die een tikkie groter is, vervormd en valt niet rond te draaien zonder geweld te gebruiken . Met tussenmaten is het een kwestie van proberen. Een paar keer lukte het wel en ook een keer niet met buis buitenmaat Ø 45 mm, vanwege te veel speling.

Conclusie Knipex

De Knipex presteert heel goed en biedt meer snij- en gebruiksgemak dan verwacht. Bonus: je hoeft de buis niet meer op een ondergrond te leggen of te klemmen om deze door te zagen.

Knipex DP50 buizensnijder ø 32, 40 en 50 mm, tot wanddiktes 2,4 mm; prijs varieert tussen de 40 en 45 euro excl. btw.

Gepubliceerd op

Abonneren

Geen enkele uitgave meer missen?

Abonneren

Delen