Klein huis vol biocomposieten

Plastic en kunststoffen gemaakt van aardolie hebben op dit moment een slechte reputatie. Het gaat dan vooral om plastic dat na gebruik snel en lang niet altijd op de juiste manier wordt weggegooid.
Klein huis vol biocomposieten| KlusVisie
Klein huis vol biocomposieten| KlusVisie

Kunststoffen verwerken fabrikanten ook in materialen voor de (ver)bouw. Industrieën, onderwijsinstellingen en onderzoekers blijven niet op de handen zitten. Zij zien kansen in het hergebruik van kunststoffen. Een concreet voorbeeld daarvan zag onlangs het levenslicht in Emmen. Op het terrein van het Hondsrugcollege openden studenten het eerste tiny house gebouwd van recyclebaar 100 procent biocomposiet. Hun uitgangspunt: drie composieten bedenken die vanaf de productie tot uiteindelijk hergebruik minder bijdragen aan de CO2-uitstoot dan steen, staal en beton.

Biocomposieten die niet giftig zijn

De biocomposieten mogen niet giftig zijn. Ook verwerkten de studenten geen hout, vanwege ontbossing. Onder andere de wandpanelen, dakbedekking en kozijnen zijn speciaal voor het tiny house ontwikkeld. Het project moet aantonen dat biocomposieten niet alleen geschikt zijn als isolatiematerialen, afdekprofielen en platen, maar ook in staat zijn dragende panelen en frame- en skeletbouwconstructies mogelijk te maken. En die constructies moeten voldoen aan de Nederlandse en Duitse bouw- en veiligheidsnormen. De komende tijd gaan de initiatiefnemers het tiny house testen op de technische levensduur en weerbestendigheid.