Keukenbranche laat volop groei zien

De keukenbranche is volop in beweging, blijkt uit onderzoek van Marktdata.nl. Zowel het aantal winkelbezoekers als het aantal kopende klanten en het gemiddeld verkoopbedrag per klant zijn het afgelopen jaar per saldo toegenomen. Ook de investeringen in de onderneming zijn het afgelopen jaar toegenomen. Met uitzondering van de mogelijkheid van het verkrijgen van krediet laten alle indicatoren een positieve lijn zien.
Keukenbranche laat volop groei zien| KlusVisie
Keukenbranche laat volop groei zien| KlusVisie
Keukenbranche laat volop groei zien| KlusVisie

Uit het onderzoek onder keukenzaken komen de volgende belangrijkste ontwikkelingen naar voren binnen de keukenbranche:
* Verdere toename van internet als oriëntatie- en verkoopkanaal, omnichannel, combinatie winkel en online optimaliseren.
* Specialisatie op het gebied van assortiment, klantenbinding, vakkennis, beleving en service worden belangrijker voor de keukendetaillist, onderscheidend vermogen.
* Duurzaamheid en circulariteit; zowel op ondernemingsniveau als op productniveau.
* Meer nadruk op het ontzorgen van de klant; van ontwerp tot en met montage en installatie, een totaalpakket bieden.
Veruit de belangrijkste ontwikkeling in de branche volgens de ondernemers is de verdere toename van het gebruik van internet als oriëntatie- en verkoopkanaal. Dit geldt zowel voor ondernemingen binnen de branche als daarbuiten. Tevens voorziet men een verdere specialisatie van keukenwinkels om bestaansrecht te behouden. Voor fysieke winkels vormen vakkennis, beleving, kwaliteit en service belangrijke componenten.

Ontwikkelingen en trendproducten binnen de keukenbranche


Naast de brancheontwikkelingen heeft Marktdata ook de producttrends in beeld gebracht. Wat zijn de belangrijkste trends en ontwikkelingen?
* Duurzame en energiezuinige producten.
* Meer luxe en kwaliteitsproducten, comfort, design en gemak.
* Zwarte keukens, bladen, spoelbakken en kranen.
* Afzuigkookplaten.
* Minder gaskookplaten, meer elektrisch/inductie.
* Dekton, terrazzo en marmeren keukenwerkbladen.
Een klein deel van de ondernemers wist geen producttrends te benoemen. Volgens veel ondernemers zal de vraag naar duurzame en energiezuinige producten toenemen. Daarnaast voorziet men een toenemende vraag naar luxe en kwaliteitsproducten, zo constateerde leverancier Kvik al eerder. Ook winnen met name zwarte keukens en kranen, afzuigkookplaten en Dekton-keukenwerkbladen aan populariteit. Verder ligt het voor de hand dat de verkoop van gaskookplaten zijn beste tijd wel heeft gehad en dat de groei als gevolg van de energietransitie te vinden is in het segment elektrisch/inductie.

Gepubliceerd op

Nieuwsbrief

KlusVisie nieuwsbrief ontvangen?

Nieuwsbrief

Delen