Jakko Woudenberg wint de Vakwerk Awards

Vrijdag 4 september zijn de Vakwerk Awards uitgereikt. Jakko Woudenberg van Dutch Wood Artist uit Schagen won de prijs voor zijn schitterende cirkelvormige parketvoer waarin de jaarringen van een boom terug te zien zijn.
Jakko Woudenberg wint de Vakwerk Awards| KlusVisie
Jakko Woudenberg wint de Vakwerk Awards| KlusVisie

Vanwege de coronacrisis zijn de Vakwerk Awards drie maanden later dan oorspronkelijk uitgereikt en niet in de Jaarbeurs in Utrecht maar op het parkeerterrein van Bouwmaat in Almere. Kleinschalig vanwege de pandemie, maar niet minder feestelijk en zeker niet minder spannend voor de genomineerden. Zij keken gespannen toe hoe een hoogwerker voorzichtig de krat omhoog takelde waaronder de hoofdprijs verborgen stond: een Ford Transit Custom mét de naam van de winnaar: Jakko Woudenberg van Dutch Wood Artist, de opvolger van Rhon vande Velde.

Jaarringen van een boom

“Ik kreeg van de architect van het pand de vraag of ik van parket de jaarringen van een boom kon leggen”, vertelt de kersverse winnaar. Hij creëerde van duizenden kaarsrechte latjes een serie van 75 organisch gevormde jaarringen. Met zijn team werkte hij in totaal twaalf weken aan de vloer; zes weken voor de begane grond en nog eens zes weken voor de trap en de bovenverdieping. “Van deze man gaan we nog meer horen”, voorspelde algemeen directeur Rob Klifman van Bouwmaat Nederland bij de prijsuitreiking. “Zijn werk gaat in de richting van kunst.” En dat is precies de kant die Woudenberg met Dutch Wood Artist op wil.

Nog vier winnaars
 Vakwerk Awards

Met zijn parketvloer won Woudenberg ook de eerste prijs in de categorie Interieurbouw. Nog vier vakmannen gingen naar huis met een prijs: een trofee én een waardebon van 500 euro. In de categorie Duurzaam Bouwen was dat Walther Dingemans van VDZ Projecten uit Rijen. Hij verduurzaamde een ‘doodgewone twee-onder-een kap uit de jaren zestig.’ John Schilder van Pan Onderhoudsbedrijf uit Volendam won in de categorie Renovatie en Onderhoud. Hij gaf een 130 jaar oude woning die in een chique buurt in Amsterdam stond te verloederen, weer allure. In de categorie Aan-en Verbouw ging timmerbedrijf Zeevat uit Elspeet met de eer strijken. Zeevat liet met een grootscheepse verbouwing zien hoe je van een woning uit de jaren ’70 iets heel moderns kan maken.

Publieksprijs

De vakjury had het niet gemakkelijk bij het beoordelen van de inzendingen. “Er wordt heel veel moois gemaakt in Nederland”, aldus jurylid Viola Huurnink, hoofdredacteur van de vakbladen ZZP’er in de Bouw en Aannemer. Zij reikte de publieksprijs uit. Via internet kon op alle genomineerden worden gestemd. De jongste onder hen, de 29-jarige Thomas de Pooter uit Terneuzen, kreeg de meeste stemmen. Hij betegelde in een restaurant in Sluiskil de bar met lange zwart-witte marmerimitatie-tegelstroken. De Pooter: ,,Er zitten heel veel details in. Als tegelzetter is dit precisiewerk heerlijk om te doen.” Hij ontving een gereedschapset ter waarde van 1500 euro, beschikbaar gesteld door Milwaukee.