Inkomenszekerheid voor zzp'ers tot AOW-leeftijd

SharePeople lanceert vandaag SharePeople Lang waarbij zzp’ers het risico op arbeidsongeschiktheid onderling opvangen tot aan de AOW-leeftijd. SharePeople bood tot nu toe zo’n vangnet voor maximaal twee jaar. Dat wordt nu dus uitgebreid met een dekking tot aan de AOW-leeftijd. Daarmee is SharePeople de eerste niet-verzekeraar die zo’n lange dekking bij arbeidsongeschiktheid aanbiedt. SharePeople is een coöperatie waarbinnen (zelfstandig) ondernemers onderling het risico op arbeidsongeschiktheid opvangen.
Inkomenszekerheid voor zzp'ers tot AOW-leeftijd | KlusVisie

De hoge premies van traditionele AOV’s is de meest genoemde reden onder zelfstandig ondernemers om zich niet te verzekeren voor arbeidsongeschiktheid. Dat 80 procent van hen zich daar dus niet voor heeft verzekerd, wordt gezien als een groot maatschappelijk probleem. Cosmas Blaauw, oprichter van SharePeople: “We hebben nu de omvang om deze dekking tot aan de AOW-leeftijd te kunnen lanceren. Vanaf onze start in 2017 krijgen we al vragen van onze deelnemers om ook een dekking tot AOW-leeftijd te introduceren. Nu we 10.000 deelnemers hebben voor SharePeople Kort, kunnen we dit doen. Doordat ondernemers het onderling regelen is het veel goedkoper dan een traditionele AOV. We zien het als grote doorbraak om iets te kunnen doen aan dit maatschappelijke probleem. Daarnaast zijn wij een coöperatie waarvan klanten eigenaar kunnen worden. De winst die we maken gaat bij ons terug naar de deelnemers. Deze ‘We all benefit’ gedachte leeft sterk onder onze deelnemers.”

Eigen onafhankelijke arbodienst

SharePeople start vandaag ook met een eigen arbodienst voor zzp’ers met de naam SharePeople Crowdability. Blaauw: “Zzp’ers zijn ondernemers en die willen werken. Het biedt ze plezier en inkomen. Met SharePeople Crowdability helpen we zelfstandig ondernemers om te voorkomen dat ze langdurig ziek worden. We willen samen gezond ondernemen. En mocht het zover komen dat iemand bijvoorbeeld zijn beroep niet meer kan uitoefenen? Dan gaan we helpen bij het ontdekken van andere mogelijkheden op de arbeidsmarkt om zelf weer eigen inkomen te verdienen.”
Bij SharePeople Lang zijn drie keuzes inkomensdekking: 1.000, 1.500 en 2.000 euro netto per maand na twee jaar arbeidsongeschiktheid. Bij de al bestaande SharePeople Kort wordt gekozen uit vijf inkomensniveaus voor de eerste twee jaar arbeidsongeschiktheid: 1.000, 1.500, 2.000, 2.500 of 3.000 euro netto per maand. De deelnamekosten voor SharePeople Kort zijn 10 euro per maand. Voor SharePeople Lang is dat 15 euro per maand.

Inkomenszekerheid tot AOW-leeftijd

Naast de maandelijkse deelnamekosten doneert een deelnemer maximaal één keer per maand maximaal 6 procent (bij Kort) of 8 procent (bij Lang) van de gekozen inkomensdekking. Met die donatie wordt een zieke of arbeidsongeschikte SharePeople deelnemer direct ondersteunt. Het is dus geen verzekering maar een peer-to-peer oplossing voor ondernemers, ook wel crowdsurance genoemd. Omdat het ziekteverzuim bij SharePeople laag is, vallen de kosten in de praktijk veel lager uit dan deze maximale bedragen. In de praktijk is het maandelijkse bedrag voor SharePeople Kort bij de laagste inkomensdekking (1.000 euro) gemiddeld 20 euro en bij de hoogste inkomensdekking (3.000 euro) gemiddeld 60 euro. Bij SharePeople Lang is de verwachting dat dit 25 euro is bij de laagste inkomensdekking (1.000 euro) en 50 euro bij de hoogste inkomensdekking (2.000 euro).

Gepubliceerd op

Abonneren

Geen enkele uitgave meer missen?

Abonneren

Delen