Holland Houtland: minder koe, meer bouwgrondstof als hennep

Opmerkelijk idee: boeren en bouwers aan elkaar koppelen. Waarom? Om de crisis te kraken. Het koppelvoorstel komt van Holland Houtland. De organisatie maakt zich hard voor vaker bouwen met biobased materialen.
Holland Houtland: minder koe, meer bouwgrondstof als hennep| KlusVisie

Boeren kunnen een handje helpen als het gaat om biobased materialen, meent Holland Houtland. Want zij beschikken over de grond om de noodzakelijke bouw-gerelateerde grondstoffen als hout, hennep, lisdodde, lupine en meer gewassen te produceren. Holland Houtland organiseert een marktplaats voor deze grondstoffen. De organisatie ziet zo een alternatieve economie ontstaan voor de huidige veeteelt.

Laagdrempelig

Als alle nieuwbouw vanaf nu houtbouw dan wel biobased is, wordt de hele opgave voor de CO2-besparing in de gebouwde omgeving gerealiseerd, aldus Holland Hout. “Hout en biobased materialen dragen ook bij aan de stikstofreductie. Boeren kunnen laagdrempelig, dus zonder grote investeringen met het alternatief aan de slag. We richten ons op het vormen van lokale en regionale samenwerkingen tussen boer en bouw. In ons toekomstbeeld zijn er niet minder boeren, maar ze verbouwen niet alleen meer voedsel, maar ook grondstoffen voor de bouw.”

Berekeningen Holland Houtland

De organisatie berekende dat dankzij het omkatten van slechts een paar procenten grasland naar hennepakkers, met de opbrengst tienduizenden woningen geïsoleerd kunnen worden. Dat met deze aanpak grond voor de voedselproductie verloren gaat, vraagt om een stevige omslag in het denken over landgebruik.

KlusVisie.nl biedt actualiteit voor professionals uit de klussen- en onderhoudsbranche. De rubriek Klussen biedt klustips, nieuws over klussen en nog veel meer.

Gepubliceerd op

Nieuwsbrief

KlusVisie nieuwsbrief ontvangen?

Nieuwsbrief

Delen