Verreweg de meeste platte daken zijn zwart. En zwart absorbeert zonne-energie. Het gevolg: opwarming van de constructie, dus een toename van koelapparaten als de airco, een erkende stroomvreter. Waarom daken niet wit maken, zo vroegen ze bij Soprema zich af. Je kunt daken wit schilderen met speciale verven. Soprema gaat een stap verder: het leveren van bitumen met een witte toplaag. Schijnt het zonnetje uitbundig, dan kan volgens Soprema het temperatuurverschil tussen een wit en een zwart dak oplopen tot zeker 30 ͦ C. Uiteraard is zo’n wit dak in de winter kouder dan een zwart exemplaar. Volgens de dakbedekkingsproducent zijn de koelkosten hoger dan de verwarmingskosten. De Energie Investerings Aftrek (EIA) voor bedrijven voor extra isolatie van daken in combinatie met een wit dak, moet ondernemers over de streep trekken. En de particulier? Dat wordt een lang gesprek.
Stikstof neutraliseerde dakbedekking
Particulieren en ondernemers kunnen ook een bijdrage leveren aan het stikstofprobleem. BMI Icopal levert met Noxite een stikstofvretende dakbedekking. Een laag van natuursteenkorrels en titaniumdioxide werkt als katalysator die onder invloed van de zon de schadelijke stikstofdeeltjes om zet in ongevaarlijke stoffen. Dit blijkt uit een proef bij de luchthaven Schiphol. Ook aardig om te weten: Noxite is recyclebaar.
Zelfklevend
Soprema maakt ook het leven van de vakman lichter met een zelfklevende dakbedekking van top- en onderlagen. Je rolt het materiaal uit. Hier heb je geen brander, koudlijm of warme bitumen bij nodig. De folie moet zich makkelijk laten verwijderen zodat je het membraan snel kunt vastplakken. Daarna stevig aandrukken en met een naadroller over de randen gaan. Vaak is de overlap half zelfklevend en moet het buitenste strookje nog gelast worden met bijvoorbeeld hete lucht. Volgens Soprema hebben bepaalde zelfklevende onderlagen een goede dampdrukverdeling zodat blaasvorming wordt voorkomen. Soprema biedt kennis in het eigen opleidingscentrum.