‘Het is beroerd gesteld met de ventilatie in woningen’ 

De krant NRC publiceerde onlangs een degelijk artikel over de relatie van ventilatie en CO2 in woningen. Aanleiding voor het verhaal zal vast mede door de coronacrisis zijn ingegeven. Want nu staat het onderwerp hoog op de agenda van onder meer scholen en bedrijven. En van particulieren. 
‘Het is beroerd gesteld met de ventilatie in woningen’ | KlusVisie

Ventilatie is ook voor particulieren inmiddels een prangend onderwerp. Menig huiseigenaar houdt zich niet alleen bezig met Smart Home-toepassingen, maar vraagt zich ook af hoe het nu zit met de luchtkwaliteit in de woning. Regelmatig slecht, aldus Rob van Strien, de voorzitter van de landelijke GGD-werkgroep binnenmilieu. Hij noemt naast te hoge CO2-waarden ook de bij vakmensen bekende luchtverziekers, zoals formaldehyde dat vrijkomt uit nieuwe meubels, lijmen, bouwmaterialen en vloerbedekking. En vocht dat tijdens het douchen en koken onvoldoende wordt afgevoerd.

Zelf ervaren

De journalisten wilden zelf ervaren hoe het is gesteld met de luchtkwaliteit. Zij schaften een professionele CO2-meter aan en bezochten een aantal woningen. Ze komen slaapkamers tegen waar ze voor het slapen gaan 600 ppm CO2 meten, een waarde die na het slapen is opgelopen tot 2300 ppm. Terwijl rond de 800 ppm beter is voor de gezondheid.

Weinig kennis over ventilatie

Ook een constatering: veel mensen hebben weinig kennis over de ventilatie van hun woning. Als je toch bij de klant bezig bent met een mooie klus, kun je ze op de ventilatie wijzen en een CO2-meting voorstellen. En ook informeren over de veilige materialen die je verwerkt.

Gepubliceerd op

Nieuwsbrief

KlusVisie nieuwsbrief ontvangen?

Nieuwsbrief

Delen