Herbruikbare lijm maakt de tongen los

Tussen de vele initiatieven om bouw en verbouw circulair te maken, valt CircuWall op met CircuGlue. Het gaat om een losmaakbare, watergedragen lijm die is gemaakt van een circulair bindmiddel. De lijm is geschikt voor veel ondergronden. Walter de Groot van CircuWall verklaart deze lijm in ontwikkeling nader. 
Herbruikbare lijm maakt de tongen los| KlusVisie
Herbruikbare lijm maakt de tongen los| KlusVisie
Herbruikbare lijm maakt de tongen los| KlusVisie
Herbruikbare lijm maakt de tongen los| KlusVisie
Herbruikbare lijm maakt de tongen los| KlusVisie

CircuGlue is een eenvoudig met kwast, rolborstel of spuitsysteem op te ­brengen ­oplosmiddelvrije, formaldehydevrije hoog elastische en losmaakbare lijm, voor binnen en ­buiten. De lijm is geproduceerd op basis van water­gedragen bindmiddel zonder giftige stoffen, schadelijke of irriterende stoffen. Het principe van de lijm: cohesie is sterker dan hechting. Losmaken gaat eenvoudig door verlijmde producten voorzichtig te buigen en van de ondergrond af te trekken. De droge filmlaag is volledig recyclebaar. Op de foto’s zijn verlijmd: baksteen, glas­weefselbehang, wolvilt en behang­papier.

Walter de Groot start zijn carrière in 1986 bij AkzoNobel Coatings. Hij concludeert op een zeker moment dat hij genoeg had opgestoken bij dit bedrijf en richt in 2001 zijn eigen bedrijf WandFlex op en ontwikkelt professionele verven voor binnenwanden in samenwerking met verflaboratoria. Onder meer vele ziekenhuizen en scholen voorziet hij van verf. Deze verf slaat aan want het dekt in een enkele laag, is zeer schrob- en krasvast en duurzaam.

In 2012 zoekt Walter de Groot een nieuwe uitdaging.

“WandFlex groeide hard, ik was te veel bezig met andere dingen dan het ondernemen. Ik heb het bedrijf verkocht zodat ik de vrijheid kreeg om me verder te kunnen ontwikkelen. Op de Building Holland-beurs van een paar jaar geleden zag ik circulariteit in de bouw sterk opkomen. Dat spreekt me aan, want ik vind het vervelend om materialen weg te gooien. Ik werk daarom inmiddels onder andere samen met de mensen van iCell, een dampopen, vochtregulerende isolatie van cellulose, gemaakt van oud papier. Het is onder andere te koop bij BMN Bouwmaterialen. Ik breng ook Seawood-zeewierplaten en andere circulaire en biobased producten en oplossingen onder de aandacht.”  

Walter de Groot gaat ook op zoek naar een circulaire bouwlijm. Eentje waarmee je materialen als behang, isolatiematerialen en hout kunt verlijmen en later eenvoudig losmaken.

“Lijmen en muurverven zitten relatief dicht bij elkaar. Je kunt met muurverf ook lijmen. Dus mijn kennis komt van pas. Na wat speurwerk kwam ik bij DSM een circulaire lijm tegen, dus het moet kunnen. Het gaat om een polyester hot-melt-lijm, die bij 160° Celsius vloeibaar wordt, op basis van de DSM Niaga-techniek. Keer je dat woord om, dan staat er Again. Met de lijm worden onder meer Auping-matrassen verlijmd. Omdat zowel de lijm als de lagen in de matrassen polyester als basis heeft, zijn de matrassen goed te recyclen. Ik ben op zoek gegaan naar een bindmiddel dat vloeibaar is zonder het te hoeven verwarmen. En het moet in een emmer verkrijgbaar zijn en geen oplosmiddelen, gif en formaldehyde bevatten. CircuGlue-lijm is de eerste van gerecyclede plastic bindmiddelen op waterbasis in Nederland. Dit is de toekomst van veel materialen: gerecycled of biobased, of een combi van beide.”

Walter de Groot ontwikkelde CircuGlue aanvankelijk samen met diverse laboratoria uit een nieuw bindmiddel op kunststofbasis. Toen de lijm functioneerde, werd het bindmiddel vervangen door een gerecycled bindmiddel.

“De lijm bevat ongeveer 60 procent (gerecycled) bindmiddel en voor de rest vulmiddelen, wat peper & zout (chemie, red.) en water. Na het opbrengen blijft de lijm watervast en enorm elastisch, anders zou je het niet kunnen verwijderen. Ik ben met glasvlies begonnen. Kun je de lijm van de ondergrond afhalen en deze heel houden, dat werk. Dit lukte. Materialen en ondergronden zonder lijmschade kun je eenvoudig hergebruiken of recyclen, dat is het achterliggende idee. Het gaat goed. De lijm is inmiddels ook getest op karton, isolatie, hout, HPL en diverse andere materialen en wordt al toegepast onder polyurethaan gietvloeren. Ik heb verlijmde stenen maanden in de vriezer en onder water gelegd, gebeurde niets mee. Als je twee houtblokjes verlijmd, krijg je het met de vingers niet los. Daar moet een schroevendraaier aan te pas komen, dan gaat het eenvoudig los zonder schade aan het hout. De ondergrond moet voor CircuGlue wel zuigend zijn om te kunnen hechten. Trespa op MDF gaat aardig, twee metaalplaten niet en behang op een muur heel goed. Ook het verlijmen isolatiematerialen lukt goed.

We hebben inmiddels ook CircuFrames ontwikkeld, van resthout. Het gaat om frames van minimaal 60 x 60 cm die je met CircuGlue aan elkaar lijmt en aan elkaar vastzet in een speciaal kliksysteem. Ze zijn 70 en 95 mm dik zodat er isolatie inpast. Een wand van 2,5 x 5 meter zet je in circa twee uur in elkaar. De eerste testwand is inmiddels bij The Green Village in Delft geplaatst. De frames gaan we in 2022 onder de aandacht brengen op onder andere de Floriade in Almere.”

Waarom heb je niet voor een biobased bindmiddel gekozen? 

“Een biobased lijm is kwetsbaar voor vocht, bacteriën en schimmels want de lijm vormt een voedingsmiddel voor organismen. Om dit te voorkomen, moet je giftige middeltjes toevoegen om de lijm te laten functioneren. En als het vochtig wordt, verdwijnt de lijm. Dat schiet niet op. Ik houd ook vast aan een watervaste lijm vanwege de vele toepassingsmogelijkheden. Ik zoek tevens de samenwerking: Knauf, Sika en Forbo zijn sterk geïnteresseerd. Met Knauf kijken we of je gipsplaten kunt verlijmen op metal studs. Een uitdaging, want het metaal is dicht en vettig, het stoot water af. En de gipsplaat mag na de montage niet zakken. Met Sika wordt onder andere een losmaakbare sportvloer ontwikkeld. Ook werk ik samen met kurkproducent Amorim Wise, dat bedrijf levert onder meer kurktegels voor computervloeren. Met de huidige lijmen zijn de tegels lastig te vervangen en resteert er een vervuilde ondergrond. Met CircuGlue kun je de kurkplaten eenvoudig leggen en verwijderen zonder dat de ondergrond vies wordt. Momenteel testen we een geheel nieuwe versie, CircuGlue Tack, een speciale versie van de lijm met zeer hoge aanvangshechting en blijvende kleefkracht welke meerdere keren kan worden verkleefd zonder resten op de ondergrond achter te laten. Hier is  de markt erg enthousiast over. Daarnaast lopen er bij andere geïnteresseerden testen met een vlamdovende versie. Kortom, vele ontwikkelingen!” 

Hoe ver ben je met de lijm, kan het de markt op?

“Voor toepassingen in glasweefsel, isolatie en houtachtige producten nog niet volledig, het zit op ongeveer 80 procent gereed. Met vakmensen die de lijm willen testen gaan we de 100 procent zeker halen. Inmiddels zijn er twee dealers die helpen CircuGlue te testen en te introduceren: Greenpaints in Enter en Ecocoatings in Den Haag.”

Dit artikel is eerder gepubliceerd in KlusVisie 1-2022. Nog geen abonnee? Klik hier!