Griptool: écht grip krijgen op je project

Griptool: de naam is alvast goed. Want wie wil niet grip op zijn of haar verbouwing houden. En dat ‘tool’ spreekt ook aan: we zijn allemaal een (beetje) toolfreak. Zo’n naam kan niet anders dan door een collega-vakman zijn bedacht. Wat blijkt.
Griptool: écht grip krijgen op je project| KlusVisie
Griptool: écht grip krijgen op je project| KlusVisie
Griptool: écht grip krijgen op je project| KlusVisie
Griptool: écht grip krijgen op je project| KlusVisie
Griptool: écht grip krijgen op je project| KlusVisie
Griptool: écht grip krijgen op je project| KlusVisie

Ruben Bevelander, de initiatiefnemer van Griptool begon zijn klussenbedrijf zo’n 12 jaar geleden. Hij is inmiddels uitgegroeid tot aannemer. Maar nog steeds pakt Ruben met plezier zelf een kleine klus aan. Zijn succes was een valkuil. Hij had veel projecten onder handen die ook nog eens tegelijk liepen. Houd dan maar eens alle ballen in de lucht.
Ruben: “Je kent dat wel: werk afstemmen via mail, WhatsApp, telefoon of op locatie. Met als gevolg: achteraf discussies over meerwerk. Dat moest anders en beter kunnen. Ik nam mij voor om klanten beter op de hoogte te houden over de voortgang. Met moderne software moest dat kunnen. In 2017 ben ik een samenwerking aangegaan met programmeur Michiel van der Deijl om hier een tool voor te ontwikkelen. Het uitgangspunt: een eenvoudige app waar ook de klant kan inloggen, zodat hij of zij inzicht krijgt in de actuele financiën.”

“Op de Bouwbeurs verleden jaar kregen we veel positieve reacties op de eerste versie. Dus besloten we Griptool groter en mooier te maken met de eerste gebruikers. Met hun feedback is Griptool de plek geworden waar je alle informatie van de verbouwing kwijt kunt. Het is een platform waarmee je de zaken kunt stroomlijnen en optimaal overleg met de klant onderhoudt. Bij veel software wordt de klant vergeten. Met Griptool reik je een hand uit naar de klant: we gaan het samen doen. Ook nodig je onderaannemers en andere vakmensen uit om samen te werken in één platform.”

“Ons uitgangspunt is Griptool zo eenvoudig en overzichtelijk maken als mogelijk. Dus weinig tekst, niet meer knoppen dan noodzakelijk. Je kunt de offerte in Griptool opstellen. Na het maken van de offerte koppel je de klant. De klant keurt de offerte goed of kan een bericht sturen met vragen of opmerkingen. Je stemt de verbouwing stap voor stap samen af.”

“Griptool is een app, je kunt het raadplegen via de laptop, desktop, iPad, iPhone, het Android mobieltje, noem maar op. Op elk apparaat zie je hetzelfde. Je logt in via de website en vervolgens kom je in Griptool. Alle informatie voor en tijdens de verbouwing wordt in de cloud opgeslagen inclusief offertes, bouwtekeningen, meerwerk, financiën en foto’s. Je krijgt ook toegang tot ToDo-lijstjes en een berichtendienst. Foto’s maak je direct in je project. Die hoef je dus niet meer in je albums op je mobiele telefoon te zoeken. De eigenaar van het project bepaalt wie welke foto’s en documenten te zien krijgt.”

“Soms gaat er wat mis. Dan is het handig als je een foto kunt terugvinden. Zelf heb ik een keer meegemaakt dat de tegelzetter met de slijper door de vloerverwarming was geknald. Er stond nog geen druk op. Bij oplevering stookten we de verwarming op. En ja hoor, natte plekken werden zichtbaar. Gelukkig had ik beeld van de zones. Dat scheelt breekwerk.”

“Bij eenzelfde omzet maak ik inmiddels meer nettowinst, dankzij Griptool. Ik werk efficiënter. Door het delen van informatie wordt het meerwerk beter betaald. Want ik heb geen discussies met de klant. Verbouwen wordt doorgaans duurder en duurt langer dan gepland. In de bestaande bouw kom je vaak voor verrassingen te staan. Of de klant wil nog iets laten uitvoeren, bijvoorbeeld de plaatsing van twee nieuwe deuren. Dan kun je dat gelijk vastleggen. Deze aanpak scheelt tijd.”

“Griptool verwerkt de kosten voor de extra deuren in de totale prijs van de verbouwing. De klant ziet dus dat het eindbedrag hoger wordt dan destijds geoffreerd en wordt gevraagd om de offerte en het meerwerk goed te keuren. Bij Griptool gaat het om wat de klant aan het einde van de rit ziet: wat we hebben uitgegeven en welke materialen er zijn verwerkt. De transparantie voor de klant neemt toe: hij of zij weet wat de status van het werk is. Griptool respecteert je eigen manier van werken. Je kunt de goedkeuring van de klant ook achterwege laten en alleen de materialen en de besteldata bij de klus zetten.”

“De vakmensen die ik inhuur, bijvoorbeeld een installateur, nodig ik uit met Griptool. Ik geef ze bepaalde rechten, zodat ik altijd bepaal wat hij of zij mag en moet zien. Is er later iets aan de hand met bijvoorbeeld de cv-ketel, dan kun je het allebei terugvinden. Je kunt ook de offertes van onderaannemers in een project zetten. Maar de vakman blijft de beheerder.”

“We werken nu samen met de Technische Unie en daar komen meer samenwerkingen bij. Samen gaan we nog meer bestelgemak bieden: materialen selecteren, aan het project toevoegen, marge er bovenop zetten, de klant akkoord laten geven, materialen bestellen.”

“De Wet Kwaliteitsborging komt er aan in 2022. Met Griptool ben je daar op voorbereid. Een ingewikkeld verhaal waar je je als vakman niet mee bezig wil houden. Griptool werkt aan de optimale manier van dossiervorming als ondersteuning voor de vakman. Daarmee ben je klaar voor deze wet.”

Tot slot vertelt Ruben Bevelander dat Griptool voor meer rust zorgt: “Je straalt uit: deze vakman heeft zijn zaken goed voor elkaar. Als je duidelijk bent en transparant, betalen klanten sneller.” Die claim durft Ruben ook te maken. Dat zou een mooie bonus zijn. Zien is geloven. Daarom kun je Griptool een maand gratis proberen. Een abonnement kost 20, 30 of 50 euro per maand en is maandelijks opzegbaar. Je kunt bij je data zolang je lid bent van Griptool. Zodra de account wordt opgeheven, verdwijnt ook je data.

­Griptool gratis voor twee maanden

Griptool zelf uitproberen kan: je kunt ­inloggen via www.Griptool.nl/klusvisie. Wie zich vóór 
30 november aanmeldt met de code Klusvisie2020 krijgt Griptool niet 1 maar 2 maanden gratis.

KlusVisie.nl biedt actualiteit voor professionals uit de klussen- en onderhoudsbranche. De rubriek Klussen biedt klustips, nieuws over klussen en nog veel meer.