Go!Paint: langer schilderen met een schone kwast

Steeds meer vakmensen voeren de schilderklus uit met de spullen van Go!Paint. Ook de verfindustrie is inmiddels om. Want zij verkopen Go!Paint-producten onder de merken ProGold en Meesterhand. Innovatiemanager Jop Timmers is medeverantwoordelijk voor dit puur Nederlandse succes. Hij wil met plezier uitleggen waarom Go!Paint bij de producenten, de vakman en vakschilder aanslaan.
Go!Paint: langer schilderen met een schone kwast| KlusVisie
Go!Paint: langer schilderen met een schone kwast| KlusVisie
Go!Paint: langer schilderen met een schone kwast| KlusVisie
Go!Paint: langer schilderen met een schone kwast| KlusVisie
Go!Paint: langer schilderen met een schone kwast| KlusVisie
Go!Paint: langer schilderen met een schone kwast| KlusVisie
Go!Paint: langer schilderen met een schone kwast| KlusVisie
Go!Paint: langer schilderen met een schone kwast| KlusVisie

Hoe kwam je in aanraking met verf?

Jop Timmers: “Hildering Packaging is een specialist in blikverpakkingen, onder meer de verfindustrie is een grote klant. Op verzoek van verfproducenten bedachten we een schenktuit, de Pour and Go. De vakman kan daarmee het verfblik leegschenken zonder dat de verf in de rand komt. Het succes van die tuit stimuleerde om meer oplossingen te bedenken. Het was de tijd van net na 2010, vakmensen moesten voor het binnenwerk overstappen op de nieuwe watergedragen verven. Die moest je op een andere manier opbrengen. De verven drogen ook sneller en zijn soms dikker omdat er minder oplosmiddel in zit. We zagen dat veel vakmensen hun kwasten weggooiden na de klus, onder meer omdat de kwasten door het water hard werden. Zonde is dat. Vaak lieten harde haren in de kwast tijdens het schilderen los, een dagelijkse ergernis. De synthetische kwasten van toen waren nog niet zo goed als die van nu. Velen gooiden de kwasten dan ook weg na een paar klussen en kochten minder dure nieuwe. Of ze bleven schilderen met kwasten van varkensharen. Vanwege het water in de verf trokken die haren krom, de natuurlijke staat van een varkenshaar.”

“Samen met onderzoekers van de Universiteit Twente werd een milieuvriendelijke gel ontwikkeld. Die gel zou het hard worden van de kwast kunnen voorkomen en had ook nog andere positieve eigenschappen. De uitdaging was de gel levensvatbaar voor de markt te maken. Wij verkregen het patent en zijn een voor de vakman hanteerbaar systeem gaan ontwerpen. Daar betrokken we ook vakschilders bij, wat we overigens bij het bedenken van nieuwe producten nog steeds doen.”

“De gel was een mooi sluitstuk op het schoonmaaksysteem van Go!Paint. We waren destijds huiverig dat kwastproducenten dit systeem als een bedreiging zouden zien. Maar het tegendeel bleek waar. Ze zagen vooral kansen om meer kwaliteitskwasten te verkopen en te ontwikkelen. Met onze producten kan de vakman de kwast beter schoonmaken en onderhouden. Dus kozen schilders weer voor de duurdere kwast waarmee ze langer kunnen schilderen en beter werk opleveren.
We bedachten voor het systeem eerst het blik Clean and Go met de Brush Cleaner waarmee je de kwast echt grondig reinigt. De cleaner neutraliseert het plakken van verf aan de kwastharen. Je vult het blik met de cleaner. Vervolgens strijk je de kwast over een zeef die op de bodem staat. Met deze techniek raak je ook de harde verfdeeltjes kwijt. De deeltjes bezinken onder de zeef, in een filterzak die je kunt vervangen. Zo blijft de cleaner langer schoon. Op deze manier schoonmaken gaat sneller dan het uitspoelen van watergedragen verf onder de kraan. Dit is ook veel minder milieubelastend. Vervolgens zet je de kwasten in het Store and Go blik met gel die niet stinkt. De haren kunnen dus niet vervormen en je hebt er qua geurtjes geen last van in de bedrijfsauto en de werkplaats.
De Brush Cleaner is ook een milieuvriendelijke alternatief voor het schoonmaken van de kwast met terpentine. Het is dus voor beide soorten verf geschikt. Met deze cleaner kun je volgens onze bevindingen de kwast zo’n zeven keer vaker reinigen dan met terpentine. Dat scheelt kosten.”

“Ik heb hier potten staan met nog steeds werkzame gel die twee jaar oud is. De levensduur is uiteraard afhankelijk van hoe intensief je de gel gebruikt. Je mag er zowel kwasten met watergedragen, natuur- als alkydverf in hangen. Na de klus strijk je de kwast leeg of je maakt deze schoon en zet je de kwast in de gel. Heb je de kwast weer nodig, dan veeg je de gel eraf en kun je zonder verder schoonmaken gaan schilderen. Uiteraard maak je de kwast wel schoon bij een kleurwissel.
Voor speciale verven zoals pianolak met speciale harsen en 2K PU-verf is de gel niet geschikt. Want deze verven blijven zelfs onder water doorharden. Het kan wel als je deze kwasten eerst schoonmaakt met de Brush Cleaner. Je kunt kwasten met een verschillende kleur verf tegelijk in een blik zetten, de pigmenten komen niet in de andere kwasten.
Vanwege sneldrogende verf – zeker als het warm is – zijn er schilders die tijdens de klus tussendoor de kwasten even gauw schoonmaken om beter werk te kunnen opleveren.”

“Zowel de cleaner als de gel zijn milieuvriendelijk want biobased en afbreekbaar. Als er eenmaal verfresten in zitten, moet je het wel als chemisch afval aanbieden. De milieuwinst is dat je veel minder harde kwasten hoeft weg te gooien en dat je de kwasten waarmee je watergedragen verf verwerkt niet meer onder de kraan hoeft af te spoelen. De kwast wordt zo weer de held van de schilder, zoals het hoort. Wij zijn erg tegen de wegwerpcultuur, zoals je aan al onze producten kunt zien.”

Meer informatie: www.go-paint.com. Met de Store Paint Locator vind je een leverancier in de buurt: www.go-paint.com/nl/store-locator.