Festool-tafelzaag: meer machine voor bijna dezelfde prijs

Zoek je een zaagtafel waarmee je ook 80 mm dik hout kunt zagen? Dan is de Festool-tafelzaag TKS 80 EBS interessant gereedschap. Als bonus biedt de tafel veel veiligheid. En dit allemaal voor de prijs van de Festool CS 70.
Festool-tafelzaag: meer machine voor bijna dezelfde prijs| KlusVisie
Festool-tafelzaag: meer machine voor bijna dezelfde prijs| KlusVisie
Festool-tafelzaag: meer machine voor bijna dezelfde prijs| KlusVisie
Festool-tafelzaag: meer machine voor bijna dezelfde prijs| KlusVisie
Festool-tafelzaag: meer machine voor bijna dezelfde prijs| KlusVisie
Festool-tafelzaag: meer machine voor bijna dezelfde prijs| KlusVisie
Festool-tafelzaag: meer machine voor bijna dezelfde prijs| KlusVisie

Sinds juni kunnen vakmensen de Festool-tafelzaag TKS 80 in de showroom bekijken. Wat kunnen zij verwachten? Een eerste indruk. Festool biedt de zaag in twee varianten: het basismodel EBS en de uitgebreide versie EBS-set Met het basismodel kun je de meest voorkomende werkzaamheden uitvoeren. Dit gereedschap zal zich dan ook op de klus kunnen bewijzen. De EBS-set beschikt over extra’s als een tafelverbreding en -verlenging, een lengteaanslag en een schuiftafel. De tafelzaag met deze uitbreidingen is vooral geschikt voor de werkplaats.

Slimme prijsstelling voor Festool-tafelzaag

Waar beide tafelcirkelzagen zich in onderscheiden: meer zaagcapaciteit en veiligheid dankzij de SawStop. Zulke technologie ontwikkelen kost geld. Dus is het opmerkelijk dat die inspanningen zich niet vertalen in een hogere aanschafprijs. Zelfs de meest uitgebreide versie van de TKS 80 kost maar een paar tientjes meer dan een vergelijkbare versie van de CS 70. Deze slimme prijsstelling maakt de tafel niet alleen interessant voor vakmensen bij wie veiligheid boven alles gaat. De nieuwe tafel kan ook balken tot 80 mm verwerken.Bij dit hout heb je met de CS 70 extra zaagwerk. De grotere capaciteit maakt de TKS 80 dan ook tot een echte bouwzaag.
Na deze eerste indruk zou je kunnen zeggen: de TKS 80 maakt de CS 70 brodeloos. Omdat je meer mogelijkheden en veiligheid voor bijna evenveel geld in handen krijgt. Achter deze aanpak schuilt ongetwijfeld een strategisch plan: de vakman vertrouwd maken met de SawStop-veiligheid. Op termijn kunnen we verwachten dat Festool deze techniek uitrolt naar andere handbedreigende machines, zoals de Kapex en de invalzaag.

Verschil in amperage

Hoe werkt de SawStop? Een cartridge onder de zaagtafel zet het zaagblad onder weinig spanning. Is er huidcontact met het zaagblad, dan reageert de cartridge als een aardlekschakelaar. Meet deze een minimaal spanningsverschil, dan blokkeert een aluminiumblok binnen 5 milliseconden het zaagblad. Door de vrijkomende krachten zijn zowel het blok met cartridge als het zaagblad niet meer bruikbaar. De kosten van deze klap: zo’n 250 euro. Genoeg vakmensen zullen beamen dat dit bedrag niet in verhouding staat tot geleden leed na een amputatie. Wellicht een overbodige tip: de geleiding checken kan met je vinger met een stilstaand zaagblad.

Pertinax

Genoeg collega’s zagen geleidende materialen met de tafelcirkelzaag. Daarom zijn de aanslagen met Pertinax bekleed. Van dit isolatiemateriaal werden ooit printplaten voor elektrische en elektronische apparatuur gemaakt. Je komt het ook tegen als glijzool van gereedschap. Dankzij Pertinax zal er geen ongewenste onderbreking van het stroomcircuit kunnen plaatsvinden.

Uitschakelen

Het veiligheidssysteem is uitschakelbaar. Dat kan van pas komen als je buiten zaagt en het begint te regenen. De zaag komt na uitschakeling in de bypass-mode. Je kunt in deze mode ook checken of te zagen materiaal als vochtig hout stroom geleidt door dit tegen het zaagblad te drukken. Onder de tafel zit een schakelpaneel. Blijkt het materiaal geleidend, dan gaat een rood lampje knipperen. Na het zagen in de bypass-mode schakelt de TKS 80 automatisch de SawStop weer in.

Geen trekzaag

De TKS 80 beschikt niet over de gewaardeerde trekzaagfunctie van de CS 70. De reden: het toegevoegde gewicht van de SawStop zou het trekzagen te zwaar maken. De praktijk zal uitwijzen of de afwezigheid van deze functie een gemis is. Want de tafelcirkelzaag maakt tijdens de demonstratie alvast een goede indruk. Zo biedt de TKS 80 naast veiligheid ook meer zaagcapaciteit en bedieningsgemak. Je kunt de hoogte snel instellen door het wiel van 0 naar 80 millimeter te draaien. Met dezelfde knop wordt het zaagblad in verstek gezet. De fijnafstelling voor het verstek biedt vaste stoppen.

Wie op zoek is naar een 80 mm tafelcirkelzaag en veiligheid waardeert, kan – ook gezien de prijs – met de Festool-tafelzaag TKS 80 een verstandige investering doen.

TKS 80 EBS versus CS 70
• De TKS 80 beschikt over 100 Watt meer vermogen, wat fijn is bij schulpen.
• De CS 70 is slechts een fractie goedkoper.
• De TKS 80 beschikt over een SawStop, de CS 70 niet.
• De CS 70 biedt een trekzaagfunctie, de TKS 80 is een pure duwzaag.
• De TKS 80 kent een zaagcapaciteit van 80/56 mm, de CS 70 70/48 mm.
• De CS 70 maakt maximaal 4200 toeren, de TKS 80 haalt de 3500 toeren.
• De TKS 80 is 30 mm breder en 350 mm langer dan de CS 70.

KlusVisie.nl biedt actualiteit voor professionals uit de klussen- en onderhoudsbranche. De rubriek Klussen biedt klustips, nieuws over klussen en nog veel meer.

Gepubliceerd op

Abonneren

Geen enkele uitgave meer missen?

Abonneren

Delen