‘Energieneutraal bouwen zonder warmtepomp is mogelijk’

Auteurs Theo Smidt en Atty van de Brake zijn ervan overtuigd dat energieneutraal bouwen zonder warmtepomp mogelijk is. Zij schreven er Eenvoudig duurzaam bouwen over, een praktisch boek voor particulieren en professionals die bewust kiezen voor energieneutraal bouwen zonder warmtepomp. Voornaamste doelstelling: verduurzaming simpel en betaalbaar houden.
‘Energieneutraal bouwen zonder warmtepomp is mogelijk’| KlusVisie
‘Energieneutraal bouwen zonder warmtepomp is mogelijk’| KlusVisie
‘Energieneutraal bouwen zonder warmtepomp is mogelijk’| KlusVisie

Als er voldoende isolatie aanwezig is, is energieneutraal bouwen zonder warmtepomp mogelijk, aldus de auteurs van het boek. Veel architecten, aannemers en installateurs zijn er nog niet van overtuigd dat gasloze nieuwbouw zonder warmtepomp mogelijk is. Het zogenoemde Enadco-bouwconcept moet het verschil maken. Mede-auteur Theo Smidt: “Ik vertel geen sprookjes. Het is een kwestie van het energetisch goed uitrekenen en dat doen weinig bouwprofessionals.”

Anders-dan-anders


Het Enadco-bouwconcept is anders dan de meeste bouwconcepten door de duurzame keuzes. Kernwoorden zijn: maximaal isoleren, zoveel mogelijk zonne-energie opwekken (hele dak vol), bij voorkeur bouwen met houtskeletbouw, elektrische verwarming en warm water, dampopen bouwen, goed ventileren én weinig installaties. Door deze keuzes is het toepassen van een warmtepomp niet nodig, aldus Smidt en Van de Brake. Met name dat laatste – zonder warmtepomp – is dan ook het grote verschil met vergelijkbare bouwconcepten.

Bouwen met hout is beter voor klimaat


Een van de duurzame opties van dit bouwconcept is houtbouw. Metropoolregio Amsterdam heeft in december 2020 vastgelegd dat het aandeel van hout in de woningbouw in 2025 20 procent moet bedragen. Smidt: “Bouwen met hout gaat sneller en is milieubewust omdat hout CO₂ opslaat.” De stikstofcrisis zorgt ervoor dat de bouw stil werd gelegd, terwijl er in 2030 een miljoen woningen bijgebouwd moeten zijn. “Hout is vijf keer lichter dan beton, dus efficiënter te vervoeren. En houtbouw is beter te hergebruiken.” Smidt ontwikkelde ook een concept voor een NOM-starterswoning.

Stappenplan voor energieneutraal bouwen zonder warmtepomp

In dit boek neemt Ing. Theo Smidt de lezer mee in de stappen die gemaakt moeten worden bij energieneutrale nieuwbouw. Hij beschrijft helder de voor- en nadelen van keuzes die vooraf gemaakt moeten worden. Het resultaat is een nul-op-de-meterwoning waar het comfortabel, warm en gezond wonen is. Oftewel: een energieneutraal droomhuis bouwen was nog nooit zo eenvoudig, aldus de ingenieur. Smidt heeft intussen zijn bouwconcept toepast bij diverse woningen.