Energielabel verplicht voor plaatsing op Funda

Een energielabel voor woningen is al een tijd verplicht, maar vanaf dit jaar zijn de regels aangescherpt. Sinds 1 januari dienen woningen namelijk al een energielabel te hebben voordat ermee geadverteerd wordt op websites als Funda. Veel verkopers komen daar pas te laat achter en dat levert hen een hoop gedoe en vertraging op bij het verkoopproces.
Energielabel verplicht voor plaatsing op Funda | KlusVisie
Energielabel verplicht voor plaatsing op Funda | KlusVisie

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is: of het huis veel of weinig energie verbruikt, of de woning in kwestie energiezuiniger kan worden gemaakt en of de woning makkelijk van het gas af kan. Sinds 1 januari 2022 is zo’n energielabel dus verplicht voor plaatsing op Funda. Dit gaat op bij nieuwbouw en voor de verkoop en verhuur van alle woningen. Is er geen geldig energielabel, dan kan de woning niet aangemeld worden voor de verkoop of verhuur. En dat levert vertraging op, want een energielabel regelen kan wel even duren. Veel bedrijven die energielabels uit mogen geven, hebben momenteel lange wachtrijen vanwege de oververhitte woningmarkt.

Te laat op de hoogte

“Veel huizenverkopers weten niet van de aangescherpte regels af en krijgen het pas te horen wanneer zij een verkoopgesprek hebben met de makelaar”, vertelt Haydar Cay van keuringshuis.nl. “De gemiddelde tijd van opdracht tot verkoop is vaak twee weken en die tijd is bij veel bedrijven te kort om het energielabel te regelen.” Het gevolg? Met de woning kan niet geadverteerd worden tot er een energielabel is. Het is dus essentieel om op tijd een energielabel te regelen, zowel voor een huur- als een koopwoning, om zo te voorkomen dat de woning niet aangemeld kan worden op websites als Funda en Pararius.

Problemen door verplicht energielabel voor Funda


Cay vreest dat een hoop verkopers en verhuurders hierdoor in de problemen komen en drukt hen dan ook op het hart om op tijd te denken aan het aanvragen van een energielabel. Ben je toch te laat? Dan kan Keuringshuis.nl je alsnog snel helpen en vertraging bij de verkoop voorkomen. Het bedrijf is door heel Nederland actief en garandeert een levertijd van vier werkdagen voor het energielabel nadat de woning is opgenomen. De berekening wordt ook geregistreerd in de landelijke database van het RVO. Duurt dat toch te lang? Dan is het mogelijk om bij keuringshuis.nl een spoedaanvraag te doen. Er wordt dan zo snel mogelijk een afspraak gepland en al binnen twee werkdagen na de opname ontvang je het energielabel. Het bedrijf werkt met vaste tarieven, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

KlusVisie.nl biedt actualiteit voor professionals uit de klussen- en onderhoudsbranche. De rubriek Klussen biedt klustips, nieuws over klussen en nog veel meer.

Gepubliceerd op

Nieuwsbrief

KlusVisie nieuwsbrief ontvangen?

Nieuwsbrief

Delen