Eén op vier Nederlanders is meer gaan klussen in woning

Ruim een op de vier Nederlanders is in de afgelopen twee jaar meer gaan klussen in zijn woning. Dit blijkt uit representatief onderzoek van onderzoeksbureau Markteffect in opdracht van badkamerspecialist Saniweb onder meer dan 1.500 respondenten.
Eén op vier Nederlanders is meer gaan klussen in woning| KlusVisie

De grootste groep (18 procent) binnen de mensen die meer is gaan klussen, ging verbouwen vanwege een recente verhuizing. Meer tijd (17 procent) en meer ervaring met klussen (12 procent) volgen als tweede en derde reden. Er is ook een groot deel van de Nederlanders die klussen blijft uitbesteden. 

John Overeem van Overeem Installatie & Renovatie herkent zich in de resultaten. Hij ziet vaker dat thuisklussers zelf de badkamer aanpakken. Toch pakt dat niet altijd positief uit. “Het komt vaak voor dat ik bij mensen thuis kom en mij afvraag: wie heeft dit gedaan?”

Tekort aan vakmensen

“Ik zie dan bijvoorbeeld uitgesleten voegen, waar geprobeerd is om deze opnieuw te kitten. Maar dat werkt niet”, vervolgt Overeem. “Je kunt best zelf aan de slag gaan in de badkamer, maar laat het echte specialistische werk over aan een vakman.” De reden dat veel Nederlanders zelf aan de slag gaan in de badkamer komt onder andere door het tekort aan vakmannen. “Het tekort zorgt ervoor dat mensen het dan maar zelf gaan proberen. Als er niemand beschikbaar is, kunnen ze geen kant op.”

Klussen om diverse redenen

Vooral 31- tot en met 40-jarigen zijn significant vaker zelf gaan klussen dan Nederlanders die ouder zijn. Ook geeft 31 procent van de 18- tot en met 30-jarigen aan vaker zelf te gaan klussen. De belangrijkste reden van deze jongste groep is een verhuizing. Bij 31- tot en met 40-jarigen is de grootste motivatie de hoeveelheid vrijgekomen tijd.

Doe-het-niet-zelvers

De grootste redenen om zelf niet te gaan klussen? 24 procent van de doe-het-niet-zelvers zegt te weinig kennis te hebben om de klus zelf uit te voeren. Ook het gebrek van tijd wordt door bijna 10 procent als reden aangegeven. “Als je badkamer goed in elkaar zit, juist is afgewerkt en je verzorgt de boel goed, dan kan een badkamer echt lang mee”, zegt Overeem. “Het gebeurt ook vaak dat mensen best handig zijn, maar het toch niet aandurven of geen tijd hebben. Dan vragen ze toch liever een vakman.”

Het volledige onderzoek over klussen in de badkamer is hier te vinden.

Gepubliceerd op

Abonneren

Geen enkele uitgave meer missen?

Abonneren

Delen