Dakdekkers met vakmanschap nodig

Over wat mooi is, kun je van mening verschillen. Deze voortuinintegratie (zie afbeelding) is in ieder geval wel origineel. Het integreren van zonnecellen gebeurt sowieso mondjesmaat. Terwijl deze techniek zonnedaken en -gevels een stuk fraaier kunnen maken.
Dakdekkers met vakmanschap nodig | KlusVisie
Dakdekkers met vakmanschap nodig | KlusVisie

Wouter van Strien denkt dat dit een groeimarkt is. De medeoprichter van Roofon, een startup voor esthetische solardaken, stelt dat BIPV, Building Integrated Photovoltaics, nog onbekend is onder het grote publiek. “Maar het gaat enorm groeien”, zo vertrouwt hij Solar Solutions International toe. Hierbij zijn de zonnecellen verwerkt in delen van gebouwen. Zo richt het Nederlandse SCX Solar zich op dakintegratie, waarbij het volledige dak wordt bedekt met zo zwart mogelijke zonnepanelen. Andere Nederlandse bedrijven zoals Kameleon Solar, Exasun en ZEP maken de zonnepanelen zo terracotta mogelijk, zodat ze passen bij de bakstenen huizen.

Lagere opbrengst kleur

Van Strien: “Alle bedrijven zijn bezig om de opties voor gekleurde pv verder uit te werken. Nadeel is dat kleur nog altijd resulteert in een iets lagere opbrengst aan zonnestroom. Wat dat betreft zijn er nog geen standaardtechnieken.” Er is ook nog veel onbekendheid onder consumenten. Van Strien weet dat het gros denkt dat je alleen kan kiezen tussen zwarte of blauwe zonnepanelen. “Ook op juridisch vlak is BIPV nog in het nadeel. Bij de Belastingdienst kun je de btw van de aangeschafte zonnepanelen terugkrijgen, maar bij pv in het dak ontvang je slechts een derde. Dat is raar, omdat BIPV gestimuleerd zou moeten worden, maar in de praktijk gebeurt dat niet.”
Als grootste probleem ziet Van Strien dat vele installateurs BIPV niet kennen: “We hebben dakdekkers met vakmanschap nodig op dit gebied. Daarvoor moeten we mensen opleiden en/of importeren.”

Wouter van Strien zal over dit onderwerp spreken op de vakbeurs Solar Solutions van 7, 8 en 9 september, www.solarsolutions.nl

Lees het laatste nieuws omtrent klussen, ondernemen, verbouwen en materialen en gereedschap bij Klusvisie.nl.

Gepubliceerd op

Nieuwsbrief

KlusVisie nieuwsbrief ontvangen?

Nieuwsbrief

Delen