Coronavirus heeft grote invloed op wonen en verhuizen

Het coronavirus heeft grote invloed op de woningmarkt, denken Nederlandse huiseigenaren. De helft van hen denkt dat de waarde van huizen door de crisis zal gaan dalen. Driekwart verwacht minder belangstelling voor huizen die nu te koop staan vanwege de onzekere situatie. Iets minder dan de helft denkt zelfs dat de woningmarkt tijdens de crisismaatregelen helemaal tot stilstand komt. Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH).
Coronavirus heeft grote invloed op wonen en verhuizen| KlusVisie
Coronavirus heeft grote invloed op wonen en verhuizen| KlusVisie

Bovenstaande verwachtingen blijken uit een representatieve peiling onder 1.175 VEH-leden. Op dit moment verwacht driekwart van de huiseigenaren dat de gevolgen voor wonen en verhuizen van tijdelijke aard zijn. Bijna de helft denkt dat de nadelige gevolgen voor de woningmarkt tussen de twee en zes maanden aanhouden en een derde verwacht dat de coronacrisis langer dan zes maanden gaat duren.

Betaalbaarheid hypotheeklasten wonen

Van de zzp’ers met een eigen huis is op dit moment 14 procent bezorgd over de betaalbaarheid van de hypotheeklasten op korte termijn. Driekwart van hen is bang dat de inkomsten grotendeels of geheel wegvallen en meer dan de helft vreest dat de eigen financiële reserves snel op zullen raken.
Van alle huiseigenaren tezamen maakt 4 procent zich op dit moment zorgen over de betaalbaarheid van hun hypotheeklasten op korte termijn. 80 procent van de huiseigenaren verwacht dat zij hun huidige inkomen zullen behouden. Zes maanden geleden was nog 98 procent hiervan overtuigd. Door de gevolgen van het coronavirus verwacht nog niet de helft van de zzp’ers de inkomsten op het oude niveau te kunnen vasthouden.

Groot belang steunmaatregelen

De helft van de huiseigenaren heeft vertrouwen in de aangekondigde steunmaatregelen van de overheid en banken, die persoonlijke financiële problemen moeten voorkomen. Vereniging Eigen Huis wil daarnaast dat banken alle gedwongen verkopen die het gevolg zijn van betalingsachterstanden tijdelijk opschorten. De vereniging vindt het in deze tijd onverantwoord als mensen bij betalingsachterstanden uit hun huis worden gezet. Huiseigenaren moeten worden beschermd tegen de gevolgen van de coronacrisis.

Verhuisplannen

De coronacrisis heeft grote gevolgen voor verhuisplannen. Aan het begin van dit jaar had 15 procent van de huiseigenaren verhuisplannen. Van deze groep zegt nu ruim een kwart dat zij die plannen voorlopig opschorten. Veruit de meeste mensen zeggen te willen wachten tot de coronacrisis voorbij is.

Vereniging Eigen Huis heeft op zijn website een sectie met veelgestelde vragen en antwoorden met betrekking tot het coronavirus en de huizenmarkt.

Gepubliceerd op

Nieuwsbrief

KlusVisie nieuwsbrief ontvangen?

Nieuwsbrief

Delen