Trends aan de vraagkant van de economie zetten de circulaire economie verder onder druk. Aan de aanbodkant zijn er factoren die groei van de circulaire economie belemmeren. De markt zal de circulaire economie dus niet realiseren, terwijl circulaire groei wel nodig is om de belangrijkste milieuproblemen van vandaag, zoals klimaatverandering, aan te pakken. Beleid is dus nodig om de circulaire economie op te schalen.
Niet realistisch
De onderzoekers stellen dat een 100 procent circulaire economie niet realistisch, noch optimaal is. Zij stellen dat de circulaire economie zelfs krimpt. Zo neemt de gemiddelde welvaart in de wereld jaarlijks toe. Naarmate we rijker worden, consumeren we steeds minder duurzame producten. Mensen eten bij toegenomen welvaart gemiddeld meer vlees en vervangen kledingstukken steeds vaker. Uit het ING-onderzoek blijkt ook dat onder consumenten in rijkere landen het draagvlak om vaker producten te hergebruiken lager is. Daarbij groeit de vraag naar gemak wereldwijd, zichtbaar in de groei van e-commerce en kant-en-klaar-maaltijden. Daardoor nemen het gebruik van verpakkingsmateriaal en dus verpakkingsafval toe.
Circulaire bouw: nieuwe grondstoffen blijven nodig
Het Economisch Instituut voor de Bouw concludeert na onderzoek dat ook circulair bouwen toekomstmuziek is. De bouwsector kan duurzamer worden, maar nieuwe grondstoffen blijven nodig, volgens de onderzoekers. Volledig circulair bouwen met hergebruikt materiaal zit er de komende decennia niet in, want: “Er komt gewoonweg niet genoeg materiaal vrij om in de vraag te voorzien.” De onderzoekers ontdekten dat voor de bouw en renovatie van huizen en andere gebouwen op dit moment 2,5 keer zoveel materiaal nodig is dan de totale hoeveelheid die sloop en renovatie oplevert. De onderzoekers geven de bouw het advies om te zoeken naar nieuwe vormen van hergebruik. Wat ook helpt: materialen verwerken die weinig impact op het milieu hebben.