Breed inzetbare en kleurvaste voegmortel

Ardex introduceert de nieuwe voegmortel G10. De beloofde voordelen: snel kunnen verwerken en inzetbaar bij het voegen van zo’n beetje alle denkbare tegels voor wand en vloer, binnen en buiten. De mortel kun je zelfs toepassen in combinatie met natuursteen, glasmozaïek en glastegels.
Breed inzetbare en kleurvaste voegmortel | KlusVisie
Breed inzetbare en kleurvaste voegmortel | KlusVisie
Breed inzetbare en kleurvaste voegmortel | KlusVisie

Deze voeg op basis van cement en speciale additieven meng je in een schone kuip en vormt na toevoeging van water een smeuïge, pasta-achtige en klontvrije mortel. Je geeft de mortel vervolgens 2 tot 3 minuten rijptijd en dan meng je deze nog eenmaal intensief door. De mengverhouding bedraagt circa 1,7 liter water op 5 kg poeder. De beste resultaten behaal je door de mortel machinaal te mengen, bijvoorbeeld in de Ardex-emmer waarin het product geleverd wordt.

Machinaal mixen

De verwerkingstijd bedraagt bij 20 °C zo’n 30 minuten. Hogere temperaturen verkorten deze tijd en lagere verlengen het. Na het verstrijken van de verwerkingstijd kan Ardex G10 zonder problemen eenmalig door krachtig machinaal mengen, zonder toevoeging van water, gereactiveerd worden. Met Ardex G10 moet ook het verbranden van voegen en daarmee de verkleuring, verleden tijd zijn. De stof Ardurapid van Ardex zet het vocht volledig om in een kristal. Dit zorgt ervoor dat het aanmaakwater niet voortijdig wordt onttrokken tijdens de afbindtijd van de mortel.

Sponstijd

Je kunt met de mortel voegbreedtes van 1 tot 10 mm realiseren. Vooral de hoge vulkracht valt op, aldus Ardex. Dat moet dus verwerkingstijd schelen, krimpen en navullen van de voeg is niet nodig. De sponstijd bedraagt vervolgens zo’n 15 tot 45 minuten. Het moment van sponzen heeft geen invloed op de uiteindelijke kleur van de voeg of het voegenbeeld. Deze tijd is ook nog eens onafhankelijk van de verwerkte tegels. Nadien kun je de cementsluiers zonder enige moeite afsponzen. Het voegwerk is na ongeveer drie uur beloopbaar. Na het uitharden ontstaat een zeer fijn oppervlak dat zowel vuil- als waterafstotend is. Ardex geeft aan dat je na oplevering van de tegelklus een hoge vervormbaarheid mag verwachten. En daarnaast een goede flankenhechting. Beide zorgen voor een ideale spanningsafbouw bij thermisch belaste oppervlakken en dragen ook bij aan de duurzaamheid van het tegelwerk, aldus de producent.

Testje

Het product is ook geschikt voor tegelvloeren waaronder een vloerverwarming komt te liggen. Ga je werken met ruwe en poreuze tegels klasse B of V of bij gepolijste vol-keramische tegels? Dan kun je je beter eerst een testje uitvoeren. Eigenlijk geldt dit voor alle voegmortels, aangezien er een mogelijkheid bestaat tot krasvorming. Doordat het zandaandeel bij de G10 vele malen lager is dan bij vergelijkbare producten, is de kans hierop zeer klein.

Kleurstabiliteit

Ardex schonk bij de ontwikkeling van de G10 veel aandacht een verhoogde kleurstabiliteit. Want veel vakmensen ervaren verkleuring van vooral donkere voegkleuren. Een kleur van een cementverbinding kan worden beïnvloed door externe factoren, denk aan een te snelle droging en overmatig watergebruik tijdens het sponzen. Ardex durft te garanderen dat, ongeacht de gehanteerde sponstijd binnen het aangegeven kader, de voeg altijd zijn kleurgraad behoudt. Ardex levert een voegenbox met zeventien voegstalen die zijn te verwijderen en te tonen aan de klant. Bijpassende kitkleuren zijn ook aanwezig. Ardex G10 is, zoals alle voegen op cementbasis, gevoelig voor zuren. Dus je kunt de klant zuurvrije schoonmaakmiddelen adviseren.

Verbruik Ardex G10
Materiaalverbruik bij voegbreedte 3 mm en voegdiepte 5 mm voor tegels van:
60 x 60 cm: circa 0,1 kg/m²
30 x 60 cm: circa 0,15 kg m²
30 x 30 cm: circa 0,2 kg/m2
15 x 15 cm: circa 0,35 kg/m2
10 x 10 cm: circa 0,45 kg/m2

Lees het laatste nieuws omtrent klussen, ondernemen, verbouwen en materialen en gereedschap bij Klusvisie.nl.