Bosch heeft verkering met Fein en verleidt linkshandigen

Bosch kiest voor een deelbaar 18 volt-accuplatform. Zo creëert het bedrijf een win-winsituatie: voor zichzelf, voor andere merken en voor vakmensen. Fein kondigde onlangs aan mee te gaan doen. Ook onder meer Wagner, Brennenstuhl en Led Lenser (bouwlicht) sluiten zich aan.
Bosch heeft verkering met Fein en verleidt linkshandigen| KlusVisie
Bosch heeft verkering met Fein en verleidt linkshandigen| KlusVisie
Bosch heeft verkering met Fein en verleidt linkshandigen| KlusVisie

Ook Fein ziet dat vakmensen met verschillende merken accumachines werken. Dat betekent verschillende kostbare accu’s en opladers meenemen naar de klus. Met aansluiting bij het Bosch-platform krijgt Fein de kans om een grotere markt bedienen. Want Bosch beschikt over een mondiale distributie wat Fein een schaalvoordeel kan opleveren. Zo kan de Duitse gigant onder meer accucellen scherper inkopen. Daarbij is Bosch beter in staat om kostbare software en state-of-the-art elektrotechniek te ontwikkelen. Dat doet het bedrijf ook al voor onder meer de autoindustrie.

Samenwerk met Bosch bespaart kosten voor Fein

De keuze voor het 19 volt Bosch-platform heeft ook te maken met de multimachines. Fein-baas Christoph Weiss: “Fein heeft reeds een partnerschip met Bosch wat Starlock van multitools betreft. Die samenwerking bevalt. Gebruikers hebben een voorkeur voor open systemen: één accu voor verschillende professionele gereedschappen.” Zo kunnen vakmensen op hun kosten besparen.

Linkshandig zagen

Bosch maakt bekend de komende tijd een aantal interessante machines te lanceren. Zoals een bouwzaag voor linkshandigen. Het zaagblad van de Bosch Biturbo GKS 18V-70 L is links gepositioneerd. Zo krijgt de linkshandige beter zicht op de werk. Overigens zijn er zat rechtshandigen die ook liever linksom zagen. Ook interessant: 70 mm zaagdiepte en een 190 mm-zaagblad. De machine zal vanaf januari 2021 beschikbaar zijn. Wat het zagen betreft presenteert Bosch ook een nieuwe zaagtafel met een blad van 216 mm, de Biturbo GTS 18V-216. Deze machine biedt een interessante zaaghoogte van 70 mm. De zaagbreedte meet 635 mm.

Asymmetrisch boren in tegels

Ook qua boorwerk pakt Bosch uit. We boren doorgaans in porcellanato met diamantboortjes gevuld met was die doorgaans op de haakse slijper gaan. Kerbo (Borgh) biedt wasboortjes met een dikke zeskant-opname die alleen in een speciale Milwaukee-machine passen. Wat ook kan: steenboor met widiakop. Bosch belooft dat we de klus kunnen gaan klaren met de nieuwe hardmetalen boortjes Expert HEX-9 HardCeramic en een doorsnee boormachine. Je kunt er tevens mee boren in niet-gehard glas, dakpannen en natuursteentegels. Bosch ronkt over een standtijd waarvan de concurrentie bleek zal wegtrekken als de boor dit waarmaakt: tien keer langer dan gangbaar. Deze HEX-boortjes gaan we binnenkort uitproberen.
Apart: de hardmetalen boorpunt is asymmetrisch. Met de tanden zouden we efficiënter kunnen boren dan met vlakke snijkanten. Bosch: “De actieve centreerpunt verhindert dat alleen wrijving en warmte ontstaan ​​in plaats van boorvoortgang. Het maakt ook een nauwkeurige boorstart mogelijk zonder op de tegel te glijden.” De HEX-boortjes voert de producent uit met een zeskantschacht zodat het vermogen van de machine maximaal op de boor wordt overgedragen. We gaan het meemaken.

Opnames van maximaal 30 seconden

Met de boortjes is de koek nog niet op. Bosch presenteert de 12 volt GTC 600 C Professional, een IP54-warmtebeeldcamera die je van maximaal twee meter hoogte kunt laten vallen. Wat de camera ook nuttig maakt is onder meer de Bosch Thermal-app voor het documenteren van warmtebeelden. En een spraakmemo die WAV-opnames van maximaal 30 seconden maakt. Da’s handig als je aan het meten bent. De WAV’s slaat de camera samen met de bijbehorende thermische beelden op in een galerij. Doorgaans vind je dit soort functies bij zeer prijzige camera’s. Niet dat de GTC 600 goedkoop is, reken op zo’n 1550 euro ex. btw. Daarvoor krijg je een veelzijdig en robuust uitgevoerde camera in handen die een meetbereik biedt van -20 °C tot 600 °C. De Bosch kent een thermische gevoeligheid van <= 50 mK. Het aantal meetpunten bedraagt 14.152. De GTC 600 kan via wifi communiceren met smartphones, iPads en iPhones. Bonus: een uitgebreide lijst met emissiewaarden van meer dan dertig verschillende materialen. Zo kan de camera de oppervlaktetemperatuur nauwkeuriger bepalen.

Gepubliceerd op

Abonneren

Geen enkele uitgave meer missen?

Abonneren

Delen