Strak in de lak: nooit meer een slippertje maken

De dagen worden steeds korter en koeler, dus is het tijd voor schilderwerk binnen. Antislip verf aanbrengen als vervanging van losse halvemaantjes op een open trap zijn is zo'n lekker klusje. Het aluminium bolt op, dat loopt niet lekker. De wens: een trap die lekker strak in de lak zit waar je toch met gladde zolen of sokken grip op hebt. En geen rubberstrips infrezen of iets vergelijkbaars.
Strak in de lak: nooit meer een slippertje maken| KlusVisie
Strak in de lak: nooit meer een slippertje maken| KlusVisie
Strak in de lak: nooit meer een slippertje maken| KlusVisie
Strak in de lak: nooit meer een slippertje maken| KlusVisie
Strak in de lak: nooit meer een slippertje maken| KlusVisie

Een speurtocht op internet en een bezoek aan de vakhandel maakt duidelijk: de polyurethaan S2U Nova Traplak met antislip van Sigma voldoet bijna aan de eisen. Bijna, want de verf geeft na droging geen hoog- maar een zijdeglans. Maar goed ook, want anders lig je snel onderaan de trap. En op een matte afwerking zijn krasjes en beschadigen minder snel zichtbaar. Vanwaar de Sigma-verf aanbevelen? De eigenaren van de vakhandel hebben ook een eigen schildersbedrijf. Dat geeft vertrouwen. Ze bieden ook traplak van een ander merk. Die vinden ze minder goed. We noemen geen namen, want het verdienmodel is onbekend.

Antislip verf in vele kleuren

De eigen ervaringen met Sigma zijn positief. Dus dit, de ervaring van de leverancier en internetbeoordelingen, geven de doorslag. Want om nou twee jaar lang verschillende traplakken te gaan testen in identieke omstandigheden, dat is nog een hele uitdaging. De Sigma-traplak heeft een paar pluspunten: de verf is op zowat elke gewenste kleur te brengen. Je hoeft dus geen kleurlaag op de antislip te schilderen. De antislip verf biedt na droging een subtiele antislip waarvan de korreltjes niet zicht- en voelbaar zijn. Ook kan de verf het DuboKeur overleggen.

Ontvetten en daarna in de traplak

Na het bijna kaal schuren van de trap worden eerst beschadigingen gerepareerd. Vervolgens de trap goed ontvet en daarna een eerste laag S2U Nova-primer van Sigma op de treden en stootborden gezet en daarna de lak. Bij een graad of 20 en relatieve vochtigheid van 70. Sigma beveelt uiteraard dit niet-vergelende verfsysteem aan, dus waarom eigenwijs zijn en later door een verkeerde primer met de gebakken peren zitten? Om tempo te kunnen maken een padje P180 op de excentrische schuurmachine geplakt om vervolgens de vergeelde alkydverf af te schuren en dan de hoeken met de delta aanpakken. Daarna, zoals aanbevolen door Sigma, bij het opzetten een watergedragen verf naschuren met P220. Dan de trap schoonzuigen, nogmaals schoonmaken en na wat borstelwerk twee grondlagen op het hout gezet en beide lagen geschuurd met die P220.
Dan is het eindelijk zover, het lakken van de trap: de hoeken met de kwast en de rest met een viltrollertje. Tijdens het tree-om-tree schilderen valt op dat de antislip verf niet geurt, geen licht gevoel in het hoofd geeft en de neus en longen geen zware tijd bezorgt. Kortom: het is fijn werken met de S2U Nova. De pot schrijft een laagdikte nat van 100 mu voor, 0,1 mm.

Gitzwarte visioenen

Het blik geeft niet aan hoeveel lagen gewenst zijn. De ervaring leert dat twee lagen antislip verf moeten volstaan op een trap. Omdat voor zekerheid wordt gekozen, komt op de zwaarst belaste drie optreden en de twee bovenste treden een extra laag. Het is even schrikken als bij het voorlakken de verf flink sinaasappelt. Gitzwarte visioenen van deuren met sinaasappelhuidjes die in de woelige beginjaren van de watergedragen verf de nachtrust verziekten, doemen op. Maar na een paar minuten blijkt dat het lijf vals alarm slaat. De traplak vloeit mooi uit, er vormt zich een glad huidje op de treden die na zo’n 20 minuten handdroog is (Sigma geeft een stofdroogtijd van 60 minuten op). Stof krijgt nauwelijks de mogelijkheid om zich te hechten.
Na de vijf uur voorgeschreven droogtijd wordt de antisliplaag met een badstoffen doek getest. Het verschil tussen een geschilderde en een onbehandelde tree is groot. De doek halen we over de antisliptrede met een schurend geluid als resultaat. Maar met de hand voelt de laklaag stroef en zeker niet schurend aan. Dit is een fraaie techniek, zoveel is duidelijk. Vervolgens worden de andere treden in de lak gezet. De aflaklaag komt de volgende dag op de treden, die eerst met een P240-pad worden gematteerd.

Subtiele glans na uitharden

Na de klus tonen de treden mat met een subtiele glans. Een puber met sokken aan die zich de trap op en af laat jagen, hij breekt niet uit in de bocht. Dat maakt indruk. De trap heeft veertien dagen nodig om volledig uit te harden. Adviseer bewoners in die periode de trap op sokken te betreden. En dat ze de trap schoonmaken met de stofzuiger, een swiffer of doekjes die niet pluizen, zodat er geen pluisjes op de antislip verf achterblijven tijdens de schoonmaak.

Gepubliceerd op

Abonneren

Geen enkele uitgave meer missen?

Abonneren

Delen