Angle.design: universeel, zuiver & robuust

De Deense timmerman Niels Freitag baalde meer dan 20 jaar geleden van de duimstok en het potlood. Want echt zuiver werken is er niet bij, dus vraagt het werk meer tijd dan gewenst. Niels Freitag zag mogelijkheden met de geleiderail. Zijn werkmaat Henrik Nielsen spoorde hem aan om het idee goed uit te werken. De zoektocht begon naar een systeem waarmee je de klus sneller en beter kunt uitvoeren.

Angle.design: universeel,  zuiver & robuust| KlusVisie
Angle.design: universeel,  zuiver & robuust| KlusVisie
Angle.design: universeel,  zuiver & robuust| KlusVisie

Uiteindelijk komen Niels en Henrik uit op het tijdbesparende hoeksysteem Angle.design, dat inmiddels is gepatenteerd. Op een beurs in Duitsland weet het duo dat ze in de roos schieten. Een man van de Festool-stand geeft de Denen een compliment: dit is gereedschap dat Festool bedacht moest hebben, zo vertelt Henrik Nielsen. Hij wil met plezier het hoekset-systeem voor KlusVisie demonstreren.

Zuiver werk

Zijn de huidige geleiderail met hulpstukken niet voldoende voor zuiver werk? Henrik Nielsen: “Ik ben een luie timmerman. Dan zoek je naar oplossingen om de klus sneller te klaren en meetfouten te voorkomen. Daarom bedachten we een systeem waarmee vakmensen tijd en geld kunnen besparen. Je hoeft ook geen ervaren timmerman te zijn om snel met dit systeem te kunnen werken. We streven naar de hoogst mogelijke kwaliteit. Daarom is het materiaal een uitsluitend Deense productie, zodat we maximale controles kunnen uitvoeren. Onze geleiderails zijn bovendien universeel, je kunt er bijna alle bekende merken invalzagen op zetten.”

Wat mogen vakmensen verwachten van jullie systeem? “De geleiderail moet de duimstok en het potlood overbodig maken. Het systeem is ook een echte probleemoplosser. Iedereen moet er mee kunnen werken. En dat niet alleen, je kunt ook veel meer zaagklussen met de invalzaag gaan uitvoeren. Dankzij de set hoef je minder vaak de tafelzaag en de afkortzaag uit de bus te halen. Dat scheelt sjouwen. Nog een uitgangspunt: geen schroeven. Dat geeft gedoe en maakt een systeem kwetsbaar. Sterke magneten van de slanke hoofdrail en de diagonale stut, passen in de sparingen en maken schroeven overbodig. Wat ons onderscheidt: met de sets kun je vanaf 0 tot 70 graden hoeken zagen, zonder potloodlijnen te hoeven uitzetten. Zaagmachines gaan niet verder dan 60 graden. Alleen onze korte rail van 51 cm gaat tot maximaal 60 graden.”

Wapperen

Het verhaal van Henrik Nielsen klinkt veelbelovend. Hij is een echte praktijkman. Dus laat hij de handen wapperen tijdens een demo. Omdat voor velen onder ons geldt: wat de ogen zien, kunnen de handen maken. Het gaat om een demo met de set GB100 en de basisset AG200. Die laatste bestaat uit een geleiderail 90 en 150 cm, een slanke 122 cm hoofdrail met diagonale stut, een verlenging tot 251 cm, een stop en een verbindingstuk. Met deze twee systemen kun je meeste klussen goed uitvoeren.

Degelijk uitgevoerd

De geleide-schroef met rode draairing van de hoekstut glijdt in de sparing van de hoofdrail 150 cm van de basisset AG200 . De degelijk uitgevoerde kopernaald biedt een nauwkeurigheid van vijf cijfers achter de komma. Dankzij deze constructie kun je de rail-combinatie eenvoudig in de gewenste hoek positioneren . Vervolgens zaag je bijvoorbeeld een plaat of de populaire akoestische wandpanelen met latjes snel in de gewenste hoek. De eindstop (of aanslag) verhoogt de nauwkeurigheid van het zaagwerk , . Je kunt ook tijd besparen met repeteerwerk. Met de verlenging neemt de capaciteit van het systeem toe , .

Moet van een plaat slechts een paar millimeter materiaal af, in een zeer kleine hoek? Ook dan hoef je zo’n minimale maat met het systeem niet af te tekenen. De belofte om zowel snel als zuiver te kunnen werken, maakt Henrik Nielsen met zijn systeem waar, zo blijkt tijdens de demo.

Zwaaihaak

De Angle.design-set GB100, een mega zwaaihaak, stelt je in staat tot hoeken van 70 graden te maken, zowel in de werkplaats als op het werk , . Deze extreme hoek kan van pas komen bij het verstekzagen van balken. Je kunt de GB100 van 51 cm ook gebruiken om een hoek van een balk te vinden . Met deze geleiderail voer je tevens klussen uit die je doorgaans met de afkortzaag klaart.

Conclusie

Je kunt met de verschillende sets van Angle.design onder meer fermacell, planken, isolatie, multiplex, osb, mdf, stalen platen en gevelisolatie perfect op maat zagen. En uiteraard kun je met de set ook in combinatie met de bovenfrees werken. Met de sets biedt Angle.design vakmensen degelijk uitgevoerd, flexibel en ook veelzijdig gereedschap waarmee je loepzuiver werk kunt realiseren.

Gepubliceerd op

Nieuwsbrief

KlusVisie nieuwsbrief ontvangen?

Nieuwsbrief

Delen